Γενικά θέματα 20 Αυγούστου 2011

Αμερικανικές εταιρείες στο ανανεώσιμο παζάρι της Τουρκίας

Εντείνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας για την Τουρκία.Μπορεί η Αγκυρα στα σχέδιά της που αφορούν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με την αμερικανική Noble Energy, στον τομέα ωστόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Τουρκία είναι έτοιμη να συνάψει πολύ σημαντικές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην τουρκική εφημερίδα «Zaman», σε επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ετσι, η Τουρκία θα δει να εκπληρώνεται μία από τις μεγαλύτερες (και ίσως από τις πιο πρόσφατες) φιλοδοξίες της: να μετατραπεί η χώρα σε «ενεργειακό κόμβο» όχι μόνον σε ό,τι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα διέρχονται το έδαφός της, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία, αλλά και σε σχέση με την ανάπτυξη της αγοράς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Αύξηση της ζήτησης ενεργειακών πόρων
Πρωταρχικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη βεβαίως των όλο και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της εγχώριας αγοράς, μέσω της σταδιακής «απαγκίστρωσης» από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας (όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας), γεγονός που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση του προβληματικού σήμερα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, καθώς το τρέχον έτος οι εισαγωγές ξεπερνούν κατά πολύ τις εξαγωγές (αύξηση στις εισαγωγές κατά 43% και στις εξαγωγές κατά 11,7%).

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα υπογραμμίζει σε έγγραφό της ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας (8,9% το 2010 και 11% κατά το α’ τετράμηνο του 2011) είχαν αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση της ζήτησης ενεργειακών πόρων.

Σκοπός λοιπόν είναι έως το 2023, στην επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται στην τουρκική εφημερίδα, η χώρα να έχει καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 30%.

Τα φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί αναμένεται να συνεισφέρουν με 50.000 MW στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα EximBank αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (!), προσφέρουν ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης προκειμένου η Τουρκία να προτιμήσει τις εισαγωγές εξοπλισμού made in USA.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η τουρκική αγορά των ΑΠΕ «συμφέρει» τις αμερικανικές εταιρείες διότι έχει ανάγκη από ανεμογεννήτριες, γεωτρύπανα, εξοπλισμό για την πραγματοποίηση γεωθερμικών ερευνών αλλά και για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, εργαλεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, μηχανισμούς για την επεξεργασία των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, εξοπλισμό για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μικροτουρμπίνες και κυψέλες για τα φωτοβολταϊκά, εξοπλισμό για την αεριοποίηση άνθρακα, την επεξεργασία λιθάνθρακα, αλλά και αντλίες θερμότητας.

Εν τω μεταξύ, πριμοδοτείται και η σύμπραξη αμερικανικών επιχειρήσεων με τις ανάλογες τουρκικές προκειμένου να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια η αγορά των ΑΠΕ.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα, AES, ο οποίος από κοινού με τον τουρκικό όμιλο επιχειρήσεων Koc Group (με μερίδιο 50%-50%) δημιούργησαν την AES-Entek Electric Company, η οποία αναμένεται να κάνει δυναμικά την είσοδό της στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Αλλά κι εκείνο της General Electric, η οποία μαζί με την τουρκική MetCap Energy Investments σκοπεύει να επενδύσει στην κατασκευή ενός νέου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Καραμάν στη νότια Τουρκία, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τόσο την αιολική και την ηλιακή ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο για την παραγωγή έως και 530 MW.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=302986 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube