Γενικά θέματα 21 Αυγούστου 2011

Η Βουλγαρία αντιμέτωπη με τον ισλαμισμό

Η Βουλγαρία αντιμέτωπη με τον ισλαμισμό
Το ένα εκατομμύριο περίπου μουσουλμάνοι δεν είναι έποικοι, αλλά ιθαγενείς
Picture 0 for Η Βουλγαρία αντιμέτωπη με τον ισλαμισμό

Μπορεί η Βουλγαρία να έχει τον ίδιο αριθμό μουσουλμάνων με την Ελλάδα, αλλά εκεί αποτελούν συγκροτημένη μειονότητα, όπου το ήμισυ αυτών συγκροτεί το «τουρκικό κόμμα» -το οποίο επ’ αρκετό καιρό συγκυβέρνησε με το σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας- ενώ το άλλο ήμισυ είναι αθίγγανοι (υπάρχουν και Πομάκοι, αλλά είναι Αλεβίτες, του μετριοπαθούς ισλάμ).

Το ένα εκατομμύριο περίπου μουσουλμάνοι δεν είναι έποικοι, αλλά ιθαγενείς. Εκεί δεν υπήρξε ανταλλαγή πληθυσμών. Όμως, μεγάλο μέρος τους ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αυτή η κατάσταση ενθαρρύνει την ανάπτυξη ριζοσπαστικών ισλαμικών ιδεών.

Πρέπει να σημειωθεί, κατ’ αναλογία αυτών που συμβαίνουν στη Θράκη, ότι πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να κρατά τους μουσουλμάνους των βαλκανικών χωρών σε κατάσταση φτώχειας, ώστε να υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές συνεχών διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης της χώρας και ταυτόχρονα να εμφανίζεται η Τουρκία ως ο προστάτης τους.

Θα φανεί παράξενο σε όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στη Θράκη, το γεγονός ότι  και το πιο απλό αίτημα μουσουλμάνου πολίτη δεν ικανοποιείται από τη χριστιανική διοίκηση, αν δεν συνηγορήσει ο αγάς! Κι αυτό σημαίνει, αφενός ότι οι αυτοδιοικητικοί πολιτικοί επιζητούν την εύνοια του Προξενείου προς άγρα ψήφων, αφετέρου ότι ο Τούρκος πρόξενος καθίσταται ρυθμιστής της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Επομένως, είναι διερευνητέο αν οι ριζοσπαστικές ιδέες επικρατούν επειδή υπάρχει φτώχεια στο μουσουλμανικό στοιχείο ή φροντίζουν οι ηγέτες τους να υπάρχει φτώχεια για να επικρατήσει ο ισλαμικός φονταμενταλισμός.

Ανεξάρτητα όμως με το ποιο είναι τα αίτιο και ποιο το αιτιατό, υπάρχουν φαινόμενα που πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική διοίκηση, διότι οι ομοιότητες είναι ορατές. Σε μουσουλμανικές φτωχικές περιοχές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέτσερ», διακινούνται χρήματα από τις πλούσιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία με σκοπό την εξάπλωση των ριζοσπαστικών τάσεων. Ως εκ τούτου, στον αγώνα κατά των ισλαμιστών, πιο χρήσιμο από την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών θα είναι η οικονομική βοήθεια, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν στη Βουλγαρία 150 περίπου μουσουλμανικά τεμένη, με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. Η βουλγαρική αστυνομία έκανε έρευνες σε ισλαμικά ιδρύματα και πραγματοποίησε αρκετές συλλήψεις κατά την τελευταία δεκαετία, με την υπόνοια της εξάπλωσης του φονταμενταλιστικού ισλάμ.

Κατά τη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας μουφτής, ο Σαΐντ Μουτλού, κήρυττε τον ριζοσπαστισμό. Σε δωμάτιο του τεμένους ο Μουτλού διατηρούσε σχολείο, το οποίο υποστήριξε ότι το χρηματοδοτούσε η οργάνωση «Αλ Βακφ Αλ Ισλάμ», από την Ολλανδία (της οποίας όμως απαγορεύτηκε η λειτουργία, λόγω της συμμετοχής της σε τρομοκρατικές επιθέσεις). Οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά τέτοια σχολεία στη χώρα τους.

Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας κ. Ντιμιτάρ Αβράμοφ, πιστεύει ότι αυτή η δραστηριότητα αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του λαού, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. Και όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Αλλά δεν είναι μόνον εκεί το πρόβλημα. Διότι, όπως γράφηκε παραπάνω, ο μεν μουσουλμανικός πληθυσμός είναι το 13% περίπου του συνολικού, με αυξητικές τάσεις, ενώ το ποσοστό γεννήσεων των εθνικά Βουλγάρων είναι αρκετά μικρό και δεν μπορεί να καλύψει τη θνησιμότητα. Έτσι παρουσιάζεται μια ετήσια μείωση του εθνικού βουλγαρικού πληθυσμού που αντιστοιχεί περίπου σε 30 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα σε 34 δήμους της Βουλγαρίας, ενώ σε άλλες περιοχές θα καλύπτουν μόνο το 50 ή 60% του πληθυσμού.

Ο Μακεδώνhttp://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=60819

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube