Weather Icon

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ-Νέες ανακοινώσεις από την Ντέλεκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου με επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτει το χάρτη που κατέθεσε το Ισραήλ και εισηγείται τον καθορισμό των συνόρων για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αντνάν Μασούρ στην επιστολή του αναφέρει ότι ο χάρτης που παρουσίασε το Ισραήλ παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και ζήτησε από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση που θα επηρεάσει την ειρήνη και την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.


Νέες ανακοινώσεις από την Ντέλεκ
ΛΙΓΟπριν από το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή στο Ισραήλ, και μετά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ ανακοίνωσε ανανέωση της ημερομηνίας κατάληξης της συνεργασίας με την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά το οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ως νέα τελική ημερομηνία για έγκριση από πλευράς κυπριακών Αρχών για τη μεταφορά δικαιωμάτων στο οικόπεδο 12 προς την Ντέλεκ καθορίστηκε η 1η Αυγούστου 2013. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Ντέλεκ θα αφορά στην εκμετάλλευση του 15% των αποθεμάτων.

Λαμβανομένου υπόψη ότι η Νoble θα διαχειρίζεται το 50% των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (το άλλο 50% θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία) σημαίνει ότι η Ντέλεκ ουσιαστικά θα διαχειρίζεται το 30% των δικαιωμάτων της Νoble. Αυτό είχαν επισημάνει αξιωματούχοι της ισραηλινής εταιρείας κατά τις επαφές που είχαν πρόσφατα στη Λευκωσία και τις συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου. Η υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς Ντέλεκ είχε γίνει γνωστή προ δύο ετών και πιο συγκεκριμένα μέσα από συνέντευξη του επικεφαλής της εταιρείας με συνέντευξή του στον «Φ».

Η συγκεκριμένη συμφωνία για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου. Κάτι που επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και η Ντέλεκ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η όποια συμφωνία της Νoble με άλλη εταιρεία θα πρέπει πρώτα να τύχει έγκρισης από την κυπριακή κυβέρνηση, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ντέλεκ.

Επίσης σημειώνεται πως εάν δεν υπάρξει έγκριση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης στη συμφωνία Ντέλεκ και Νoble τότε σε περίπτωση εντοπισμού φυσικού αερίου η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό ως αποζημίωση για την έως τότε συνεργασία των δύο εταιρειών.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι μέχρι την ημέρα της απόφασης από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης η Ντέλεκ δεν θα έχει οποιοδήποτε δικαίωμα σε εμπιστευτικά έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες στο οικόπεδο 12.
http://www.philenews.com/digital/ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube