Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2011

Λίγα στρέμματα λιγότερης θάλασσας….

Λίγα στρέμματα λιγότερης θάλασσας….
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Αχμέτ Ντενίζ Μπιολιούκμπασι είναι ένας συνταξιούχος διπλωμάτης, με ιδιαίτερη πορεία στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας. Υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα και χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις της Τουρκίας, όπως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για τη συμφωνία διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος, τις παραμονές της επιχείρησης ανατροπής του Σαντάμ, το 2003. Μάλιστα, για την υπόθεση εκείνη συνέγραψε το βιβλίο «1 Mart Vakası», το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 και δεν διαψεύσθηκε από καμία πλευρά, όσον αφορά την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στοιχείων που παρατίθενται σ΄ αυτό.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το καινούριο βιβλίο του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος, σημειωτέον, εξελέγη βουλευτής Αγκύρας με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), των Γκρίζων Λύκων και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τίτλο «Dışişleri İskelesi», που σημαίνει «Στη Σκάλα-Αποβάθρα του Υπουργείου Εξωτερικών». Σύμφωνα με τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου, ο Μπιολιούκμπασι στο τελελυταίο πόνημά του αναφέρεται στα εξής θέματα (χρησιμοποιούμε τις λέξεις του συγγραφέα): Μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, Κυπριακό, Φάκελος Αρμενικό, Ψεύτικη Γενοκτονία, Δρόμοι Διεθνούς Δικαίου, Ονειρικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Συζητήσεις περί μειονοτήτων, Εθνοτική διαμελιστική δράση και τρομοκρατία του ΡΚΚ, Κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ, Νομοσχέδιο 1ης Μαρτίου, Ρωμέικο Πατριαρχείο Φαναρίου, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Σχέσεις με την Ελλάδα, Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, Τουρκικά Στενά
Στο βιβλίο του ο Μπιολιούκμπασι, που συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματευτών της τουρκικής πλευράς, και συγκεκριμένα στις 36 από τις 50 συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως διατείνεται το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, αναφέρει ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος θα παραμείνουν στα 6 ν.μ. στις εξής περιοχές: περιοχές μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών, περιοχές ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου, βόρεια και νότια της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου, βόρεια της Σάμου, βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας. Επίσης, τα χωρικά ύδατα θα παραμείνουν ως έχουν στην περιοχή που έχει το καθεστώς ανοικτής θαλάσσης και αρχίζει από τη γραμμή Μύκονος-Ικαρία και εκτείνεται μέχρι τη Μεσόγειο, καθώς και στους διαύλους Ρόδου-Καρπάθου, Κάσου-Κρήτης και Κρήτης-Αντικηθύρων.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, που βασίζονται στην προδημοσίευση του βιβλίου, που έγινε στην εφημερίδα Σαμπάχ, με τίτλο «Η πρώτη οπισθοχώρηση της Ελλάδος στα 12 μίλια», καλεί τους Έλληνες να μην υιοθετούν τα όσα υπογράφει ο Τούρκος διπλωμάτης, «γιατί όποιος υιοθετεί τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις, βλάπτει τα συμφέροντά μας».
Το υπουργείο εξωτερικών έχει δίκιο. Με την ανακοίνωσή του, μας καλεί να μην υιοθετούμε «τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις», για να μην βλάψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Όμως, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά, δια των αποκαλύψεων του Τούρκου διπλωμάτη, είναι αυτή που παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά οφείλει να αποδείξει το ανυπόστατο των αποκαλύψεών του, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρακτικά που αφορούν στο θέμα αυτό. Γιατί αν δεν το πράξει, στην ουσία επαληθεύει τις αποκαλύψεις του Μπιολιούκμπασι, οι οποίες αφήνουν τεράστια ερωτηματικά στον Έλληνα πολίτη.
Με βάση πάντα τον Τούρκο διπλωμάτη, που συναγελάζεται πολιτικά με τους Γκρίζους Λύκους, η Ελλάδα, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών, δέχτηκε να κάνει επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων, απεμπολώντας ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα φληναφήματα «κύκλων» του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, ότι τα όσα συζητιούνται στις διερευνητικές επαφές δεν συνιστούν διαπραγματεύσεις και άρα δεν υφίσταται καμία υποχώρηση της το Ελλάδος, αποτελούν ανυπόστατες δικαιολογίες. Κι αυτό γιατί αν η Ελλάδα συζήτησε έστω και στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών τις παραχωρήσεις που διατείνεται ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, τότε αυτό, εκτός από τα πρακτικά των διερευνητικών επαφών, έχει ήδη καταγραφεί στο υποσυνείδητο της τουρκικής διπλωματίας, και την επόμενη φορά οι συζητήσεις θα έχουν ως βάση τις παραχωρήσεις αυτές, για να τεθεί υπό διερεύνηση η επόμενη παραχώρηση της Ελλάδος.
Το αν είναι αλήθεια ή όχι τα όσα λέει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης για το Αιγαίο, οφείλει να το αποδείξει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και να ενημερωθεί σχετικά η ελληνική κοινή γνώμη. Μέχρι να το κάνει, οι Έλληνες πολίτες θα θυμούνται τα λόγια που είπε το 1999 ο υπουργός αμύνης των ΗΠΑ, Κοέν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών
Επίσης, θα γίνεται ακόμα πιο πιστευτή η μαρτυρία του δημοσιογράφου Θωμά Σάρα, σύμφωνα με την οποία, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε επίσκεψη που έκανε στον Καναδά ως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος, λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις Κοέν, ενώπιον του πρέσβη κ. Γιάννη Θωμόγλου, είπε το εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12 Δεκεμβρίου 2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube