Weather Icon
Ιράκ , Συρία 6 Αυγούστου 2011

Πως βλέπουν τη Συρία οι Ιρακινοί

Πως βλέπουν τη Συρία οι Ιρακινοί
του Domenico Losurdo

Τραγικές και τρομακτικές πληροφορίες φθάνουν από αυτή την χώρα, αλλά είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και τη χειραγώγηση, ανάμεσα στις  νόμιμες διαμαρτυρίες και τις κακόφημες απόπειρες αποσταθεροποίησης.  Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε την Συρία όχι από τη Δύση, αλλά, για παράδειγμα, από το Ιράκ. 
Η ευκαιρία μας δίνεται από ένα άρθρο του Tim Arango στη International Herald Tribune, στις 30-31 Ιούλιου. Διαβάζουμε:

«Στο Ιράκ, η Συρία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ακόμα κάτι σαν μια όαση. Οι Ιρακινοί συνεχίζουν να καταφεύγουν εκεί για να ξεφύγουν από τον πόλεμο των ΗΠΑ και την αιματοχυσία της θρησκευτικής βίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Συρία δέχθηκε περίπου 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην περιοχή (σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
Αυτές τις μέρες (1η Αυγ. 2011), έστω και αν η Συρία αντιμετωπίζει ταραχές, ελάχιστοι είναι οι Ιρακινοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πράγματι, οι Ιρακινοί που φεύγουν προς τη Συρία είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους».
Οι Ιρακινοί τρέπονται σε φυγή, όχι μόνο για να αφήσουν πίσω τους το πόλεμο που συνεχίζεται, αλλά και επειδή έχουν κουραστεί από μια χώρα που χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα και διαφθορά των δημοσίων υπηρεσιών. Ναι, «η Συρία θεωρείται ως μια χώρα όπου είναι καλύτερα να ζήσει κανείς».
Σε συνέντευξη της International Herald Tribune, οι Ιρακινοί εκφράζονται με απλότητα και αποτελεσματικότητα. Αναφερόμενοι στη Συρία, λένε, «Εκεί η ζωή είναι όμορφη, εκεί οι γυναίκες είναι όμορφες» (δεν υπάρχει υποχρέωση να φορέσουν τη μαντίλα). Σε κάθε περίπτωση, «εκεί υπάρχει κάτι το σημαντικό: ελευθερία και  ασφάλεια παντού». Υπάρχει  διάχυτη η πεποίθηση ότι  «λόγω των θερινών διακοπών, ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν το Ιράκ   για τη Συρία έχει αυξηθεί».
Αλλά τι λένε αυτοί που είναι ήδη εγκατεστημένοι στη χώρα αυτή (κατά πάσα πιθανότητα στις πιο ήρεμες περιοχές); Στη συνέντευξη, πάντα από την εφημερίδα των ΗΠΑ, ένας Ιρακινός λέει: πράγματι, το τηλεοπτικό θέαμα  για τη Συρία είναι αρκετά ανησυχητικό, αλλά «όταν παίρνω τηλέφωνο την οικογένειά μου, μου λένε ότι όλα είναι εντάξει!».
Η εικόνα που σχηματίστηκε εδώ μπορεί να είναι μονομερής και υπερβολικά ρόδινη. 
Αλλά εκείνοι που έχουν εξαπολύσει τον πόλεμο και έχουν προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς  έχουν φέρει το Ιράκ, ακόμα και σήμερα, σε τόσο καταστροφικό σημείο ώστε η Συρία να μοιάζει με  «όαση» και  δεν μπορούν να δώσουν μαθήματα ούτε στη μία ούτε στην άλλη χώρα.
Και να μείνουμε στη Μέση Ανατολή: αυτοί που, καθώς συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λιβύη χωρίς να διστάζουν να σκοτώσουν δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης αυτής της χώρας, θέλουν να δώσουν μαθήματα για τα  «ανθρώπινα δικαιώματα» και ονειρεύονται ένα νέο «ανθρωπιστικό πόλεμο», αυτοί αποδείχνουν ότι έχουν χάσει την αίσθηση της ηθικής και της γελοιότητας.

Μετάφραση από τα ιταλικά της Marie-Ange Patrizio

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube