Γενικά θέματα 23 Αυγούστου 2011

Η αγωγή Τσιμπίδη εναντίον της «ΤΔΒΚ» και το Νομοσχέδιο 2597 που δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ»

Η αγωγή Τσιμπίδη εναντίον της «ΤΔΒΚ» και το Νομοσχέδιο 2597 που δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ»

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Πρόσφυγας από την κατεχόμενη Λευκωσία, 

ερευνήτρια/συγγραφέας, Λονδίνο
Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Κ. Μαυρίδη στην κυριακάτικη «Σημερινή», 14.8.2011, με τίτλο «Η Μάχη της Κύπρου στις ΗΠΑ». Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του, ασυζητητί. Όμως, στην περίπτωση αυτή, θεωρώ πολύ βεβιασμένα γραμμένο το άρθρο εναντίον του αμερικανικού νομοσχεδίου 2597, που κατατέθηκε στις 20 Ιουλίου 2011 από τρεις γερουσιαστές, πολύ καλούς φίλους της Κύπρου -κ. Pallone, κα Maloney, and κ. Bilirakis- και που προωθεί και η ελληνική οργάνωση ΑΗΙ στις ΗΠΑ, προτού δοθεί η ευκαιρία στην Κύπρο, να ακουστούν νομικές απόψεις έγκριτων νομικών για το περιεχόμενό του.

Έχοντας διαβάσει το εν λόγω νομοσχέδιο (20 σελίδων) και φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ανταποκρίνεται σε όσα αρνητικά τού καταλογίζουν οι κ.κ. Τσιμπίδης και Μαυρίδης, επικοινώνησα με τον έγκριτο νομικό και πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Λουκή Λουκαΐδη στη Λευκωσία και, αφού του έστειλα το σύνδεσμο για το εν λόγω νομοσχέδιο, του ζήτησα να μου δώσει τη νομική του άποψη. Η απάντηση ήταν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αρνητικό, δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα (δηλαδή το παράνομο καθεστώς της λεγόμενης «ΤΔΒΚ») και θεωρεί την Τουρκία ως την κατοχική δύναμη με το παράνομο καθεστώς ως υποτελή διοίκηση της (Τουρκίας), όπως και είναι τα πράγματα, και όπως κατέγραψαν και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων.

Πιστεύω δεν ήταν ορθό εκ μέρους του κ. Μαυρίδη να χρησιμοποιήσει την πρόσβασή του σε κυπριακές εφημερίδες και διάφορες ιστοσελίδες για να προωθήσει με τόσο έντονο και επιβλητικό ύφος ένα άρθρο του, με στόχο να επηρεάσει κόσμο καλώντας αναγνώστες να τρέξουν να δεχθούν τη δική του προτροπή και να υπογράψουν το εν λόγω petition που ξεκίνησε ο κ. Ά. Τσιμπίδης. Δίχως καν να τους καλεί πρωτίστως να ανοίξουν το σύνδεσμο όπου βρίσκεται στην ολότητά του το νομοσχέδιο, που προωθούν οι τρεις πιο πάνω γερουσιαστές φίλοι της Κύπρου στις ΗΠΑ και να το διαβάσουν από μόνοι τους και, αφού αποφανθούν ότι συμφωνούν ή διαφωνούν, τότε να πράξουν όπως νομίζουν.

(Ο σύνδεσμος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται στο κείμενο του κ. Τσιμπίδη με το petition, όμως ο κ. Μαυρίδης αποφεύγει να το αναφέρει αυτό στο άρθρο του όταν προτρέπει και ζητεί από το κοινό να τον εισακούσει και να υπογράψει). Απεναντίας ο κ. Μαυρίδης τονίζει στο άρθρο του: «Γι’ αυτό, καθένας ανεξαιρέτως (ανεξαρτήτως εθνότητας ή ιθαγένειας), πρέπει να ψηφίσει στο http://www.ipetitions.com/petition/tsimpedeslawfirm/ εναντίον του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου. Πρέπει οπωσδήποτε να συντρίψουμε και αυτόν τον Δούρειο Ίππο, ενάντια σε όσους -δικούς μας ή ξένους- τον ανέχονται ή στηρίζουν».

Ο σύνδεσμος για το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου εδώ και παρακαλώ ανοίξτε τον, διαβάστε και τυπώστε το κείμενο για να το μελετήσετε:
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-112hr2597ih/pdf/BILLS-112hr2597ih.pdf

Στη σελίδα 6 το νομοσχέδιο τονίζει: «Subject to paragraph (2), the Commission shall receive and determine in accordance with applicable substantive law, including international law, the validity and amounts of claims by nationals of the United States against Turkey arising on or after July 20, 1974, for the fair rental market value of the use and continued occupation by Turkey of property located in the territory of Cyprus…». Μιλά για αποζημίωση ενοικίων προς Αμερικανούς υπηκόους ιδιοκτήτες περιουσιών υπό κατοχή από την Τουρκία, με τις τρέχουσες τιμές αγοράς, και που ξεκινούν από τις 20 Ιουλίου 1974.

Μιλά για συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή περιουσιών στο έδαφος της Κύπρου…

Στη σελίδα 7, συγκεκριμένα, κάτω από τον υπότιτλο «OWNERSHIP RIGHTS RETAINED – No claimant shall be required nor be deemed, either directly or indirectly, to transfer, waive, or otherwise forfeit any right of ownership in or to the property that claimant owns under the laws of Cyprus as a condition to or as the result of filing a claim, having the claim determined, or accepting an award based on the claim», ξεκάθαρα τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η νόμιμη ιδιοκτησία περιουσίας στα κατεχόμενα, που προορίζεται για αποζημιώσεις απώλειας χρήσης και καλύπτει μόνο Αμερικανούς υπηκόους, ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα και όχι τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

Από πού ως πού το Νομοσχέδιο είναι «Δούρειος Ίππος»; Μιλά για Κυπριακή Δημοκρατία και σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα ως «ΤΔΒΚ». Πιθανόν στο νομοσχέδιο να υπάρχουν νομοτεχνικές αδυναμίες. Εκείνο, όμως, που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι η ουσία. Κι αυτή είναι ξεκάθαρη. Μιλά για συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι τα κατεχόμενα είναι μία υποτελής διοίκηση της Τουρκίας, όπως και είναι. Εφόσον τις κατεχόμενές μας περιουσίες δεν είναι το κατοχικό καθεστώς που τις κατέχει αλλά η Τουρκία, μέσω της υποτελούς αυτής διοίκησης που εγκαθίδρυσε από τις 20 Ιουλίου 1974.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσιμπίδης αντιδρά έντονα στο νομοσχέδιο αυτό, όμως μήπως είναι επειδή ο ίδιος έχει αναλάβει αγωγή εναντίον και του ψευδοκράτους και έχει πληρωθεί από πελάτες του;
Από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη δουλειά και προσφορά των τριών γερουσιαστών που κατέθεσαν το Νομοσχέδιο 2597 στις 20 Ιουλίου 2011, μαθαίνουμε ότι είναι αδύνατον οι άνθρωποι αυτοί να προωθούν οτιδήποτε που να υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία ή που να αναγνωρίζει τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

Όσον αφορά την υπόθεση Τσιμπίδη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της DC, είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. Και ένας λόγος που πιθανόν να αποτύχει είναι γιατί περιλαμβάνει άτομα που δεν είναι Αμερικανοί υπήκοοι και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια ενδιαφέρονται για υποθέσεις που σχετίζονται με Αμερικανούς υπηκόους. Άλλος λόγος, σοβαρότερος, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία καλύπτεται από το λεγόμενο «sovereign immunity» στα αμερικανικά δικαστήρια. Μήπως γι’ αυτό ο κ. Τσιμπίδης ενάγει την «ΤΔΒΚ»; Όμως αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντά μας εφόσον δίνει στάτους και νομιμότητα στο ψευδοκράτος, το οποίο το Νομοσχέδιο 2597 δεν αναγνωρίζει.

Για ενημέρωσή σας παρακαλώ διαβάστε από το αρχείο της ομογενειακής εφημερίδας στο Λονδίνο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheria.co.uk . http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA03032011.pdf 3..3.2011, σελίδα 5, «Ά. Τσιμπίδης και Κωνσταντής Καντούνας» (κύριο άρθρο Ελευθερίας) http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA10032011.pdf 10.3.2011, σελίδες 1 και 26. Το ιστορικό της υπόθεσης Τσιμπίδη http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA17032011.pdf 17.3.2011, σελίδα 24, Μια επίκριση στο ιστορικό http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA24032011.pdf 24.3.2011, σελίδα 26, Απάντηση στην επίκριση.
 http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/412113

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube