REAL TIME |

Γενικά θέματα 10 Αυγούστου 2011

Κατάρριψη συμβόλου.ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΕ 22 ΕΠΙΛΕΚΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Το σοβαρότερο πλήγμα στο δεκαετή πόλεμο του Αφγανιστάν υπέστησαν οι συμμαχικές δυνάμεις τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την κατάρριψη μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Σινούκ και το θάνατο 38 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της ίδιας ομάδας βατραχανθρώπων που σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ενα μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, όπως της φωτογραφίας, κατέρριψαν οι Ταλιμπάν, σκοτώνοντας τους 38 επιβαίνοντες, 22 Αμερικανούς βατραχανθρώπους της Ομάδας 6, 8 της Αεροπορίας, 7 Αφγανούς καταδρομείς και έναν, Αφγανό επίσης, διερμηνέα (φωτ. Ass. Press)
Ενα μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, όπως της φωτογραφίας, κατέρριψαν οι Ταλιμπάν, σκοτώνοντας τους 38 επιβαίνοντες, 22 Αμερικανούς βατραχανθρώπους της Ομάδας 6, 8 της Αεροπορίας, 7 Αφγανούς καταδρομείς και έναν, Αφγανό επίσης, διερμηνέα (φωτ. Ass. Press)  

Aν και οι 22 από τους νεκρούς ήταν μέλη της Ομάδας 6 της Δύναμης SEAL (ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού), κανείς τους δεν συμμετείχε στην επιχείρηση για τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Συνολικά σκοτώθηκαν 30 Αμερικανοί, 7 Αφγανοί καταδρομείς και ένας Αφγανός διερμηνέας. Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στην περιοχή Τανγκί Τζόι Ζάριν, περίπου 97 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Μολονότι είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες, γιατί έχει πολύ πυκνά δάση. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί την εγκατέλειψαν, θεωρώντας την ήσσονος σημασίας και δύσκολη στην άμυνά της, επέτρεψε στους Ταλιμπάν να την καταλάβουν. Τώρα όμως που οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν την παρουσία τους, χρειάστηκε να την εκκαθαρίσουν, για να την παραδώσουν στις αφγανικές δυνάμεις, οπότε έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις.

Χαστούκι στην Ομάδα 6
Οι Ταλιμπάν έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την κατάρριψη του Σινούκ, με ρουκέτα (RPG) όπως δήλωσαν, διευκρινίζοντας ότι το ελικόπτερο και η ομάδα που επέβαινε είχαν εμπλακεί σε επίθεση εναντίον σπιτιού όπου είχαν συγκεντρωθεί δυνάμεις τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα ότι οι καταρριφθέντες έσπευδαν σε βοήθεια δύναμης των Ρέιντζερς του Στρατού, που δεχόταν πυρά. Είναι η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία της Ομάδας 6, γνωστής και ως DEVGRU, η οποία θεωρείται ως η καλύτερη των ομάδων SEAL, το δυναμικό των οποίων φτάνει τους 3.000 άνδρες. Το πλήγμα είναι βαρύ και για τους Συμμάχους και για τους Αμερικανούς και για την Ομάδα 6. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν εξέφρασαν συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών. Θεωρείται βέβαιο ότι για ένα διάστημα θα χαλαρώσει ο ρυθμός των επιχειρήσεων που εκτελούν οι ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενώ ταυτοχρόνως θα αναπτερωθεί το ηθικό των Ταλιμπάν.

Στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί έχουν στείλει περίπου 10.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων από όλους τους κλάδους, οι οποίοι δρουν ως αιχμή του δόρατος των συμμαχικών επιχειρήσεων. Κάνουν πάνω από 10 επιχειρήσεις κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου φέτος να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ταλιμπάν που έχουν σκοτωθεί και συλληφθεί σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Μετά την κατάρριψη του ελικοπτέρου ξέσπασαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και Ταλιμπάν σε πολλά σημεία της χώρας. Δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν χθες στο ανατολικό τμήμα και άλλοι δύο στο νότιο. Πάντως, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η τραγική απώλεια δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία των ΗΠΑ στην αφγανική κρίση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube