Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Αυγούστου 2011

Ιράκ: Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παρατείνεται, πέραν του 2011, η παραμονή μονάδων του αμερικανικού στρατού στη χώρα – Το διαψεύδει η Βαγδάτη

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε σήμερα ότι το Ιράκ δέχθηκε να παραμείνουν στο έδαφός του αμερικανικά στρατεύματα μετά το 2011, οπότε θα έπρεπε να αποχωρήσουν βάσει προηγούμενης συμφωνίας που είχαν υπογράψει η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον.
“Τελικά είπαν το ναι'”, δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Stars and stripes και Military Times.


Ο Πανέτα διευκρίνισε ότι το Πεντάγωνο και οι ιρακινές αρχές πρέπει να διαπραγματευτούν σχετικά με τις λεπτομέρεις της συμφωνίας για τη διατήρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν “θα εξακολουθήσουμε να σεβόμαστε τη δέσμευσή μας να αποσύρουμε όλα τα μάχιμα στρατεύματά μας από το Ιράκ”, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ουάσινγκτον και Βαγδάτη το 2008, οι τελευταίοι 47.000 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη χώρα στις 31 Δεκεμβρίου 2011, έπειτα από οκτάχρονη παρουσία στη χώρα.

Στις 3 Αυγούστου οι ιρακινές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δέχονται να διαπραγματευτούν με την Ουάσινγκτον για τη διατήρηση ενός περιορισμένου αριθμού αμερικανών εκπαιδευτών μετά το 2011.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τους τελευταίους μήνες τα διαβήματά τους προς τη Βαγδάτη για τη διατήρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Τόσοι αμερικανοί όσο και ιρακινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα μέσα του Ιράκ όσον αφορά την αντιαεροπορική άμυνα, τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αεροπορία είναι ανεπαρκή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ ναύαρχο Μάικλ Μάλεν.

Οι δύο χώρες δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα στον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνει στο Ιράκ λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από τις αποστολές που θα τους εμπιστευθεί η Βαγδάτη, πάντως ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι πρόκειται για περίπου 10.000 στρατιώτες.

Και η …διάψευση από τη Βαγδάτη
Οι ΗΠΑ και το Ιράκ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για τη διατήρηση αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά το 2011, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι διαψεύδοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα για το θέμα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

“Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε καμία συμφωνία σχετικά με τη διατήρηση στρατιωτικών εκπαιδευτών (…) Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί”, δήλωσε ο Άλι Μουσάουι.

Οι δηλώσεις του Μουσάουι γίνονται έπειτα από εκείνες του Πανέτα, σύμφωνα με τον οποίο το Ιράκ δέχθηκε να παραμείνουν στο έδαφός του αμερικανικά στρατεύματα μετά το 2011, οπότε θα έπρεπε να αποχωρήσουν βάσει προηγούμενης συμφωνίας που είχαν υπογράψει η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον.
“Τελικά είπαν το ναι”, δήλωσε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Stars and stripes και Military Times.

Ο Πανέτα διευκρίνισε ότι το Πεντάγωνο και οι ιρακινές αρχές πρέπει να διαπραγματευτούν σχετικά με τις λεπτομέρεις της συμφωνίας για τη διατήρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26940&catid=6 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube