Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2011

O Ντόντικ εντείνει τη ρητορική ενάντια στο ρόλο της Τουρκίας

O Ντόντικ εντείνει τη ρητορική ενάντια στο ρόλο της Τουρκίας

Ο στόχος της Δημοκρατίας της Σρέπσκα είναι να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την τουρκική κυριαρχία και το νεο-Oθωμανισμό, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΣ Μίλοραντ Ντόντικ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της σερβικής καθημερινής εφημερίδας Vecernji List.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σρέπσκα Μίλοραντ Ντόντικ. [Reuters]

Ενώ η συζήτηση σχετικά με το νεο-Oθωμανισμό βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ντόντικ απάντησε σε συγκεκριμένο σχόλιο μετά τη νίκη στις εκλογές τιου Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη Β-Ε και σε άλλα μέρη της περιοχής.


Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του AKP θα είναι η φωνή των Μουσουλμάνων, σημειώνοντας επίσης ότι οι Λιβανέζοι, οι Σύριοι, οι Παλαιστίνιοι και οι Βόσνιοι θα ωφεληθούν επίσης από τη νίκη του.

Η Τουρκία και B-Ε ιστορικά έχουν διατηρήσει στενούς δεσμούς από την έλευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα καθώς η Βοσνία είχε τα υψηλότερα ποσοστά εξισλαμισμού στα Βαλκάνια.

Ο Ντόντικ ουσιαστικά έθεσε τα όρια, εκφράζοντας τη σταθερή αντίσταση των περισσότερων Σέρβων της Β-Ε — και πολλών Κροατών — σε οποιαδήποτε τουρκική επιρροή.

“Επειδή αυτός [Ερντογάν] θα είναι πιο επιθετικός, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και πιο επιτυχημένος”, είπε ο Ντόντικ.

Οι υπάρχουσες εντάσεις που προκλήθηκαν από τις υποσχέσεις κατά διαστήματα του Ντόντικ να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να εξεταστεί η ισχύς των κρατικών δικαστηρίων της B&Ε καθώς επίσης και του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) έχει πλέον ενταθεί.

Ο Μλάντεν Μπόσιτς, πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει έναν απαράδεκτο ρόλο εντός της Β-Ε, προστατεύοντας τα συμφέροντα των Βόσνιων και εκείνων στο Σεράγεβο.

Η απάντηση του Ντόντικ στον Ερντογάν θεωρήθηκε από πολλούς Βόσνιους ως περαιτέρω επίθεση κατά της Β-Ε ως ενοποιημένο κράτος.

“Το κύριο επιχείρημα [του] είναι ότι η Β-Ε δεν μπορεί να υπάρξει με τον τρόπο που υπάρχει τώρα– ότι αυτό το κράτος χιλίων ετών δημιουργήθηκε τεχνητά, και ότι η Δημοκρατία της Σρέπσκα είναι το μόνο βιώσιμο κράτος… που αυτός προβλέπει ότι θα ενωθεί ή θα βρίσκεται σε συνομοσπονδία με τη Σερβία”, είπε ο πρώην πρόεδρος του εν καιρώ πολέμου προεδρικού υπουργικού συμβουλίου Νιτζάζ Ντουράκοβιτς στους SETimes.

Αυτός που επαναλαμβάνει την ανησυχία του Ντουράκοβιτς είναι ο βετεράνος δημοσιογράφος Ζίγια Ντιτζντάρεβιτς.

“Με τη συνεχή σταθερή καταγγελία του Βοσνιακού κράτους, το μπλοκάρισμο των κεντρικών κρατικών θεσμικών οργάνων, την άρνηση της γενοκτονίας παρά τις ετυμηγορίες που απαγγέλθηκαν από το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη, ο Ντόντικ επιτίθεται στο θεμέλια της Συμφωνίας του Ντέϊτον, την οποία επικαλείται συνεχώς”, είπε ο Ντιτζντάρεβιτς στο ανεξάρτητο περιοδικό της Β-Ε Dani.

Η επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς στη Β-Ε την Τετάρτη (6 Ιουλίου), την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ βοήθησε να οργανωθεί τον Απρίλιο του 2010, φαίνεται να έχει αλλάξει τη φορτισμένη κατάσταση. Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Τάντιτς στη Βοσνία έχει εγκωμιαστεί ως κρίσιμη καμπή στις σχέσεις των δύο οντοτήτων της Β-Ε. Δεσμεύθηκε κατηγορηματικά ότι η Σερβία θα εγγυηθεί την κυριαρχία και τη εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε.

“Ο Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική της Β-Ε παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη ΔΣ. Τώρα θα έχει ιδιαίτερες σχέσεις και με την Ομοσπονδία… [αυτό] θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια”, είπε ο Ντουράκοβιτς στους SETimes.

Εάν αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην Τουρκία ή είναι μια εσωτερικά παρακινημένη νέα πορεία στη σερβική πολιτική, αυτή που παρέδωσε τον Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη, θα φανεί στη συνέχεια.

“Όπως και να’χει, αυτή η επίσκεψη του Τάντιτς έχει αξιολογηθεί ως εξαιρετικά ενθαρρυντική, ιδιαίτερα στους μουσουλμανικούς κύκλους”, είπε ο Ντουράκοβιτς.

Ο Ντόντικ δεν φάνηκε να έχει ανησυχήσει από την επίσκεψη του Τάντιτς. Προφανώς θεωρεί τον Τάντιτς υπεύθυνο για τη σύλληψη του Μλάντιτς, ο οποίος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό στη ΔΣ ο προστάτης του Σερβικού λαού.

Οι φόβοι του Ντόντικ φαίνεται να προέρχονται από την διαρκή πεποίθηση, κοινή σε πολλούς Σέρβους, ότι η Β-Ε θέλει να έχει τη μουσουλμανική κυριαρχία σε αυτούς που βρίσκονται σε ένα εθνικά ομοιογενές Σεράγεβο, το οποίο ο Ντόντικ ισχυρίζεται ότι το 94% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι αυτή τη στιγμή.

Ύστερα από τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ότι το πολυεθνικό πρόγραμμα απέτυχε, ο Ντόντικ ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το “πολυεθνικό πρόγραμμα Σεράγεβο”.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
(Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες.)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube