Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Ιουλίου 2011

Τα ρίχνουν στον Κύπριο αξιωματικό της Δύναμης Απάντηση ΓΕΣ για την επίμαχη αναφορά σε «ΤΔΒΚ» σε κείμενο της ΗΕLΒRΟC

Τα ρίχνουν στον Κύπριο αξιωματικό της Δύναμης Απάντηση ΓΕΣ για την επίμαχη αναφορά σε «ΤΔΒΚ» σε κείμενο της ΗΕLΒRΟC

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ
ΣΤΟΝεκπρόσωπο της Κύπρου στη Δύναμη της ΗΕLΒRΟC φορτώνει το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού τις ευθύνες για τη συμπερίληψη στην επετειακή έκδοση αναφοράς σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Αυτό προκύπτει μέσα από ανακοίνωση/απάντηση που εξέδωσε το ΓΕΣ μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου κειμένου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ «η Διοίκηση της ΗΕLΒRΟC ζήτησε επίσημα και έλαβε από τους Εθνικούς Αντιπροσώπους (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εκεί από τα αντίστοιχα Υπουργεία Άμυνας των χωρών τους και οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα στοιχεία που διέθεσαν) τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο και αφορούν επίσημες πληροφορίες, για τις χώρες που συμμετέχουν στον σχηματισμό».

Όπως φάνηκε μέσα από σχετική έρευνα που έγινε τόσο από πλευράς κυπριακού υπουργείου Άμυνας όσο και στην Αθήνα, τελικά διαπιστώθηκε πως το λάθος δεν οφείλεται στον Κύπριο αξιωματικό που συμμετέχει στη ΗΕLΒRΟC. Στην επικοινωνία των δύο πλευρών συμφωνήθηκε ότι το θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.

Η επίμαχη παράγραφος στην αναφορά για την Κύπρο αναφέρει: «Γεωπολιτικά, η νήσος διαχωρίζεται σε τέσσερα βασικά τμήματα. Τη Δημοκρατία της Κύπρου, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που καταλαμβάνει τα νότια δύο τρίτα του νησιού (59,74%). Την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, που καταλαμβάνει το βόρειο ένα τρίτο (34,85%) της νήσου και το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών Πράσινη Γραμμή καλύπτει το 2,67% της νήσου. Δύο βάσεις κάτω από Βρετανική κυριαρχία βρίσκονται στο νησί σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, καλύπτοντας το υπόλοιπο 2,74%».

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ αναφέρει ότι «μεταφράζοντας ολόκληρη την παράγραφο στο δημοσιευμένο φωτοαντίγραφο του κειμένου προκύπτει ότι αναγράφεται μεταξύ των άλλων με σαφή τρόπο, η ύπαρξη της Δημοκρατίας της Κύπρου η οποία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού και οι κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές οι οποίες έχουν αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία, ως Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 6/07/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube