Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Ιουλίου 2011

Σφετερισμός των E/K περιουσιών με ευρωπαϊκά κονδύλια

Συνεχίζουν να λειτουργούν αυθαίρετα οι κατοχικές αρχές, αφού όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μετά την εθιμοτυπική συνάντηση του τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, προέβησαν στην κατασκευή κεντρικής οδικής αρτηρίας, μεταξύ της κατεχόμενης Λευκωσίας και της Μόρφου, κάνοντας χρήση κοινοτικών κονδύλιών και καταπατώντας ε/κ περιουσίες.


Όπως είπε ο κ. Ομήρου, ο τουρκικός κατοχικός στρατός και οι κατοχικές αρχές συνεχίζουν ένα όργιο σφετερισμού των ε/κ περιουσιών και προβαίνουν παράνομα σε ανέγερση οικοδομικών συγκροτημάτων, ενώ συνεχίζεται ασταμάτητα η καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς και των θρησκευτικών χώρων λατρείας.

Πρόσθεσε ότι με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, κατασκευάζονται έργα, με παραβίαση του αναπαλλοτρίωτου ατομικού δικαιώματος επί της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι για το θέμα εγκαλείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όταν εκταμιεύει ποσά από το ποσό βοήθειας για αναπτυξιακά έργα στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, πρέπει να διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της νομιμότητας στην Κύπρο, αλλά και την τήρηση των αρχών της κοινοτικής νομιμότητας.

«Δεν μπορεί με χρήματα, τα οποία εκταμιεύονται από ευρωπαϊκά ταμεία της ΕΕ να συντελούνται παράνομες δραστηριότητες», είπε και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα άλλα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα.

Πρόσθεσε ότι το επιχείρημα ότι προηγούνται απαλλοτριώσεις είναι εντελώς ανεδαφικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμιμη αρχή στην κατεχόμενη Κύπρο που να μπορεί, δυνάμει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Ομήρου είπε τέλος ότι η Βουλή προτίθεται να προχωρήσει σε διαβήματα για το θέμα, εκεί που χρειάζεται.

Ο κ. Πίττας, είπε από την πλευρά του, ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Ομήρου κατατέθηκαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι αγωνίες και οι ανησυχίες του Δημοτικού Συμβουλίου και των Μορφιτών.

«Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με αγωνία την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς στην τράπεζα των συνομιλιών και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται», είπε ο κ. Πίττας, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται τον χρόνο για τη δημιουργία τετελεσμένων στην Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή.

Πέραν της ανέγερσης συγκροτημάτων κατοικιών, ο κ. Πίττας είπε ότι κατασκευάστηκε ένας αυτοκινητόδρομος τετραπλής κατεύθυνσης, που ξεκινά από την κατεχόμενη Λευκωσία και καταλήγει στη Μόρφου, διασχίζοντας όλα τα κτήματα των Μορφιτών.

Είπε ότι υπάρχει η υποψία, ότι ο αυτοκινητόδρομος κατασκευάστηκε με χρήματα που δίνονται από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ.

Ο κ. Πίττας είπε ότι το θέμα αυτό είχε εγερθεί και νωρίτερα προς την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά και ότι ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί απόδειξη επί του εδάφους των όσων συντελούνται.

Ο κ. Πίττας συνεχάρη, τέλος, τον κ. Ομήρου για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ευχόμενος δύναμη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που έχει αναλάβει.
http://www.sigmalive.com

Απογοήτευσαν εγκλωβισμένους γεωργούς

Δεν τους επιστρέφουν Φ.Π.Α. για αγορά τρακτέρ επειδή δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα
ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙείναι εγκλωβισμένοι γεωργοί στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιοι που πριν από μερικούς μήνες αγόρασαν τρακτέρ για την εκτέλεση των γεωργικών τους εργασιών στα κατεχόμενα, αποτάθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για επιστροφή του Φ.Π.Α. Η απάντηση όμως που έλαβαν ήταν αρνητική, αφού, όπως τους ενημέρωναν, οι δραστηριότητες που ασκούν δεν είναι στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές. Γεγονός φυσικά που προκάλεσε την απογοήτευση τους, αφού πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα και περίμεναν ότι θα ετύγχαναν καλύτερης αντιμετώπισης. Εξάλλου, από τη στιγμή που ζουν εγκλωβισμένοι, είναι λογικό να δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και όχι στις ελεύθερες περιοχές. Οι εγκλωβισμένοι γεωργοί, προχώρησαν στην αγορά των τρακτέρ πριν από μερικούς μήνες, λαμβάνοντας και επιχορήγηση από το κράτος. Μετά την αγορά αποτάθηκαν με επιστολή τους στην Υπηρεσία Φ.Π.Α. για επιστροφή του ποσού που κατέβαλαν ως φόρο. Πριν από ένα περίπου μήνα, έλαβαν απάντηση στο αίτημά τους, με την οποία πληροφορούνταν ότι σύμφωνα με την περί Φ.Π.Α. νομοθεσία, δεν παρέχεται η ευχέρεια για επιστροφή Φ.Π.Α σε πρόσωπα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φ.Π.Α. καθώς επίσης ότι «δεν υφίσταται δικαίωμα με βάση τις διατάξεις των περί Φ.Π.Α. νόμων για εγγραφή στο Μητρώο Φ.Π.Α και επιστροφή του Φ.Π.Α», επειδή, όπως εξηγείτο, οι δραστηριότητες που ασκούν δεν είναι στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές. Το αίτημά τους διαβιβάστηκε για εξέταση στα αρμόδια υπουργεία αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube