Weather Icon

Ιράκ: Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να καταλάβουν το Κιρκούκ με τη βία

Ιράκ: Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να καταλάβουν το Κιρκούκ με τη βία

Institut Kurde de Paris                                  Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Βαγδάτη, 14 Ιουλίου 2011 (Γαλλικό Πρακτορείο AFP) – Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει με τη βία την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, αλλά δεν το έπραξαν, για να μην επιβάλλουν σε άλλους αυτό που οι ίδιοι είχαν βιώσει στο παρελθόν, δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, 37ετών, διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

 «Οι Κούρδοι ήταν σε θέση να καταλάβουν το Κιρκούκ, αλλά αρνήθηκαν να το πράξουν, καθώς ήταν οι ίδιοι θύματα τέτοιων πράξεων και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για εκδίκηση για τα πονεμένα χρόνια που περάσαμε» δήλωσε την Πέμπτη στην αραβόφωνη εφημερίδα Ashqarq al-Awsat, που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο γιος του αρχηγού του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.
Η διαφορά μεταξύ της Βαγδάτης και του Κουρδιστάν έχει τις ρίζες της στην αραβοποιήση των εδαφών αυτών στις αρχές του 1990 από τον ανατραπέντα προέδρο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος ανάγκασε 120.000 Κούρδους να φύγουν προς τα βόρεια, σύμφωνα με την οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.
Σύμφωνα με τον Μασούντ Μπαρζανί, «η κουρδική ηγεσία θέλει να ανακτήσει τα δικαιώματα του λαού της με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο με εφαρμογή του Συντάγματος».
«Έχουμε δείξει ευελιξία προς τους Τουρκομάνους και  Άραβες και τώρα είναι σειρά τους να κάνουν το ίδιο πράγμα για να εφαρμοστεί το άρθρο του Συντάγματος που αφορά το Κιρκούκ», υπογράμμισε.
Το άρθρο 140 του Συντάγματος προβλέπει μια απογραφή και δημοψήφισμα για το Κιρκούκ και σε άλλες αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Κούρδων και Αράβων για να προσδιοριστούν οι επιθυμίες των πολιτών και αυτά έπρεπε να γίνουν πριν την 31η Δεκεμβρίου 2007. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, λόγω των εθνοτικών εντάσεων.
Οι Πεσμαργκά  (Κούρδοι μαχητές) εκμεταλλεύτηκαν την αμερικανική εισβολή του 2003 για να προχωρήσουν προς τα νότια και δυτικά, διεκδικώντας το κουρδικό χαρακτήρα του Κιρκούκ και περιοχών στις επαρχίες Salaheddin, Diyala (κέντρο) και Νινευή (βόρεια).
Από τότε, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι θέλουν να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία για τον έλεγχο του πλούτου των περιοχών αυτών.
Πηγή μας  

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube