Weather Icon
Λίβανος , Μέση Ανατολή 11 Ιουλίου 2011

Φυσικό αέριο: «Φουντώνει» η διαμάχη Ισραήλ – Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα

Ο εντοπισμός δύο τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη έχει πυροδοτήσει νέα διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, αυτή τη φορά με αφορμή την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων από τις δύο όμορες χώρες που, θεωρητικά, βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο.


Την Κυριακή, οι Ισραηλινοί καθόρισαν και επισήμως τα δικά τους θαλάσσια οικονομικά σύνορα, τα οποία – παρότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι συντεταγμένες- φαίνεται πως συμπίπτουν σε κάποια περιοχή με αυτά που είχαν υποβάλει στον ΟΗΕ οι Λιβανέζοι.

Παρότι ο Λίβανος αντέδρασε έντονα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Βηρυτό για καταπάτηση της περιοχής που διεκδικεί το Ισραήλ για ΑΟΖ και παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων, στα οποία συμφώνησαν πέρυσι Ισραήλ και Κύπρος.

«Αυτή η γραμμή θα οριοθετεί την περιοχή, μέσα στην οποία το κράτος του Ισραήλ απολαμβάνει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», είπε μεταξύ άλλων στο υπουργικό του συμβούλιο ο Νετανιάχου. «Τα σύνορα που παρουσίασε ο Λίβανος στα Ηνωμένα Έθνη είναι αρκετά νοτιότερα από την προτεινόμενη γραμμή του Ισραήλ».

Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά ότι κρύβονται πίσω από την ένσταση του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί καλή δικαιολογία για σύγκρουση με εμάς».

Από την πλευρά της, η Βηρυτός εμφανίζεται αποφασισμένη να «προστατεύσει τα σύνορα και τους φυσικούς της πόρους», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου της λιβανικής Βουλής Νάμπιχ Μπέρι, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Ισραηλινών «λαμβάνεται καθυστερημένα, αποδεικνύοντας ότι θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις για να δουν πού μπορεί να υπάρχει πετρέλαιο και αέριο και έπειτα να καθορίσουν σύνορα.»

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος δεν έχει εκφράσει πρόθεση να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν, τα οποία εντοπίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στα ισραηλινά χωρικά ύδατα. Έχει εντοπίσει κοιτάσματα με δυνητικά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στα δικά του χωρικά ύδατα και κατηγορεί το νότιο γείτονά του ότι, επιτρέποντας σε ξένους ενεργειακούς ομίλους την εξερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής χωρίς να έχουν καθοριστεί σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. http://www.naftemporiki.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube