Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Ιουλίου 2011

Ρωσία κατά ΗΠΑ για το ζήτημα της Λιβύης

Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ και άλλες χώρες επειδή αναγνώρισαν ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές παίρνουν θέση στον εμφύλιο πόλεμο.
«Αυτοί που προχωρούν σε αναγνώριση παίρνουν απόλυτα το μέρος μίας πολιτικής δύναμης σε έναν εμφύλιο πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Τουρκία, όπου βρισκόταν για τη Διεθνή Διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους αντικαθεστωτικούς.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο μπορεί να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια από τους παγωμένους λιβυκούς πόρους.
Επιπλέον, χρήματα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για την εκστρατεία των αντικαθεστωτικών που έχει στόχο να απομακρύνει από την εξουσία τον Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται μετά τη σχεδόν τετράμηνη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση.
Η Ρωσία μαζί με την Κίνα έχουν υιοθετήσει πιο ήπια στάση απέναντι στον Καντάφι. Αμφότερες είχαν προσκληθεί στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, αλλά επέλεξαν να μην εμπλακούν.
«Οι υποστηρικτές μίας τέτοιας απόφασης τάσσονται υπέρ της πολιτικής της απομόνωσης εκείνων των δυνάμεων που εκπροσωπούν την Τρίπολη», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Τρίπολη, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς.
Η Ρωσία, η οποία απείχε από την ψηφοφορία κατά την οποία αποφασίστηκε η χρήση βίας από την Δύση κατά του Καντάφι με στόχο την προστασία των αμάχων, έχει επικρίνει τον στόχο της ΝΑΤΟϊκής εκστρατείας καθώς και τον ρόλο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube