Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Ιουλίου 2011

Ιράκ: Στη Βαγδάτη, για επίσημες συνομιλίες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Πανέτα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα έφθασε σήμερα το απόγευμα στο Ιράκ, απροειδοποίητα, σε μία προσπάθεια να διαπαραγματευθείί με την ιρακινή ηγεσία,το κατά πόσον τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να μείνουν στο Ιράκ και το 2012, όπως αποκάλυψαν στο Ρόιτερς στενοί συνεργάτες του Πανέτα.Η Ουάσινγκτον εστιάζει, στις διαβουλεύσεις που θα έχει στη Βαγδάτη, στη χρήση ιρανικών πυραύλων και βλημάτων όλμου στις συγκρούσεις με αντίπαλο τους Αμερικανούς στρατιώτες.


Τον Ιούνιο φέτος σημειώθηκαν οι 15 θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, οι περισσότεροι μετά απ το 2008, επισήμαναν στρατιωτικοί αναλυτές, που θυμίζουν ότι η διετία 2006-2007 ήταν η πλέον θανατηφόρα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ.

“Θέλω η ιρακινή κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερο από μια προσπάθεια, να καταδιώξει τους εξτρεμιστές, που χρησιμοποιούν βλήματα όλμου και πυραύλους του Ιράν…φέρουν οι Ιρακινοί ευθύνη όταν γίνονται παρόμοιες επιθέσεις”, υπογράμμισε εσχάτως ο Λίον Πανέτα.

Αλλη αμερικανική υψηλά ιστάμενη πηγή μιλώντας ανώνυμα υποστήριξε ότι “το Ιράν ως κίνητρο του έχει την τρομοκράτηση της ιρακινής κυβέρνησης, στην προοπτική των συνομιλιών που αυτή θα έχει με την Ουάσινγκτον σχετικά με μια διμερή συμφωνία για την ασφάλεια”.

“Οσο αργεί η κυβέρνηση του Ιράκ,το ‘ναί’ μας δυσχεραίνεται”.
Οσον αφορά το ισχύον χρονοδιάγραμμα της παρουσίας των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, που δεν υπερβαίνουν πλέον σημαντικά τις 46 χιλιάδες στρατιώτες, η παρουσία δεν παρατείνεται και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου φέτος, αν και εκ μέρους και των δύο πλευρών εκφράζεται ήδη στρατιωτική ανησυχία ότι, με τον πλήρη σεβασμό αυτού του χρονοδιαγράμματος, “θα προκύψουν κενά στην ασφάλεια”.

Ο Λίον Πανέτα, που προέρχεται απ το Αφγανιστάν, τον Ιούνιο δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι “μπορεί η ιρακινή κυβέρνηση να ζητήσει παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και πέραν του 2011”.Ομως, σχετικά με μια τέτοια προοπτική ο αξιωματούχος επέδειξε πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, συνομιλώντας με εκπρόσωπους του Τύπου την ώρα που αναχωρούσε νωρίτερα σήμερα απ το Αφγανιστάν, με προορισμό του το Ιράκ.

“Θα ενθαρρύνω τη λήψη σχετικής απόφασης απ την ιρακινή κυβέρνηση”, τόνισε πάντως ο Πανέτα,”ώστε να γνωρίζουμε, πού πηγαίνουμε”.Καλά πληροφορημένες αμερικανικές πηγές απ την πλευρά τους σχολιάζουν ότι, “στο ρολόι η ώρα περνά” κι όσο περισσότερο αργήσει η ιρακινή κυβέρνηση να υποβάλει τέτοιο αίτημα, τόσο δυσχερέστερο γίνεται για την Ουάσινγκτον να πεί το ‘ναί”.

“Τίποτε δεν είναι εντελώς αδύνατο. Ομως, όσο περνά ο καιρός τα πράγματα καθίστανται ακριβότερα και πιό επικίνδυνα”, σχολίασε στέλεχος στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, όμως ζητώντας να μείνει ανώνυμο.

“Είναι ένα θέμα, που κρύβει δυσκολίες” για την κυβέρνηση συνασπισμού του Ιράκ με πρωθυπουργό τον Νούρι αλ Μάλικι και με “κορμό” της τους Σιίτες, δεδομένου ότι ο (γνωστός για τον αντι-αμερικανισμό του) Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ εναντιώνεται –σθεναρά– στην παράταση παραμονής στο έδαφος του Ιράκ των Αμερικανών στρατιωτών, σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Η κυβέρνηση αλ Μάλικι δεν έχει υπουργείο Αμυνας. Αυτό είναι ένα απ τα θέματα, πάνω στα οποία αύριο Δευτέρα ο Λίον Πανέτα θα διαβουλευθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ.
http://www.e-typos.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube