REAL TIME |

Γενικά θέματα 9 Ιουλίου 2011

Δεν «πληγώθηκαν» οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

ΠΟΛΛΑ είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνορωσικές σχέσεις, ευτυχώς, όμως, έχει μείνει ανεπηρέαστος ο τομέας της ενέργειας. Επικρατεί το ακριβώς αντίθετο κλίμα, απ’ αυτό που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Οι σχέσεις των οποίων φαίνονται «παγωμένες» μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γιάννης Μανιάτης έχει πολύ καλή συνεργασία με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο. Και οι δύο είναι θερμοί υποστηρικτές της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και κάνουν ό,τι μπορούν για να πραγματοποιηθεί.
Οι Ρώσοι θέλουν να αποφύγουν τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού Τσεϊχάν: έτσι θα τριπλασιαστεί το κόστος μεταφοράς κι επιπλέον δεν θα τον ελέγχουν εκείνοι. Γι’ αυτό πνέουν μένεα κατά των Βουλγάρων, οι οποίοι υπονομεύουν την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, πειθόμενοι σε αμερικανικά κελεύσματα, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά. Αντίθετα, οι Ρώσοι έχουν εκφράσει δημοσίως, με δελτίο Τύπου τις ευχαριστίες τους στο αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο για τη στήριξη του έργου. Και είναι πιθανό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να υπάρχουν εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα, αναφέρεται μάλιστα ότι μια επίσκεψη του κ. Μανιάτη στη Μόσχα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Άλλωστε τα θέματα ενέργειας έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τις τελευταίες ημέρες.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=31&artid=98007

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube