REAL TIME |

Weather Icon

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Επανήλθαν οι συνήθειες, οι καλές και οι κακές

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Επανήλθαν οι συνήθειες, οι καλές και οι κακές

Μετά από τα σχόλια σχετικά με τη μερική αποτυχία της συνάντησης στο Καζάν, τα διάφορα μέρη επανέλαβαν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους: – Το Αζερμπαϊτζάν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και απειλές πολέμου – Η Αρμενία την προαγωγή του Αρτσάχ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις – Ο ΟΑΣΕ την επανάληψη των αποστολών παρατήρησης πριν οι μεσολαβητές να επαναλάβουν τις διπλωματικές αποστολές τους – και τέλος, -Οι μεγάλες δυνάμεις και η «θετική σκέψη» τους, μια μέθοδο παρόμοια με τη μέθοδο του «Κουέ*».

Βλέπουμε ότι μετά από αρκετές συναντήσεις ήδη, το να πιέζει κανείς μέσα από γενικές δηλώσεις, που βασίζονται  στην καλή θέληση του καθενός, είναι ανεπαρκές. 
Ακόμα και η Μόσχα της οποίας το βάρος είναι το σημαντικότερο, δυσκολεύεται να αλλάξει τη θέση του Μπακού. Και το χειρότερο είναι ότι οι χώρες συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ βλέπουν την υποβάθμιση των τριμερών συναντήσεων καθώς και την άνοδο σε ισχύ του Αζερμπαϊτζάν μέσω της μαζικής αγοράς όπλων και της πολεμοχαρούς συμπεριφοράς του.
Σαν να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχουν αρκετά καυτά σημεία γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, και ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες εστίες στον Καύκασο.

Στις 5 Ιουλίου η αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ θα κάνει επαναλαμβανόμενους έλεγχους στη γραμμή επαφής μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν.

(…)
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του ΝΚ, περισσότερες από 200 παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός έγιναν μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, με σχεδόν 900 πυροβολισμούς προς τις θέσεις του NK.
Ο στρατός άμυνας του Αρτσάχ αντιστάθηκε σε αυτές τις προκλήσεις χωρίς να υποστεί ζημίες.
«Ούτε το Ιράν ούτε η Αρμενία θα επωφεληθούν από τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό που συμβαίνει στον αραβικό κόσμο συνδέεται περισσότερο με το Ισλάμ παρά με την αγάπη για τη δημοκρατία και την οικονομία, ενώ η αντίδραση του Ιράν στα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή δεν είναι ρεαλιστική», δήλωσε ο Αλί Geranmayeh, πρώην Ιρανός διπλωμάτης και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε σεμινάριο με θέμα «Η επίδραση των ανατολικών επαναστάσεων στο Ιράν» που διοργανώθηκε από το Αρμενικό Κέντρου Εθνικών και Διεθνών Σπουδών.
Σύγκρινε  τα δημοκρατικά κινήματα στον αραβικό κόσμο, που ξεκίνησαν το 2011, με αυτά της Σοβιετικής Ένωσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις των σημερινών κινημάτων θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα γεγονότα του 1989.
Πώς θα αναπτυχτούν οι τουρκοιρανικές σχέσεις στο μέλλον;
Και οι δύο χώρες διεκδικούν την ένωση του ισλαμικού κόσμου και οι δύο προσπαθούν να παίξουν ρόλο στη διευθέτηση της σύγκρουσης του Καραμπάχ, αλλά οι δύο διαφέρουν σε δύο θέματα. Ο Ali Geranmayeh πιστεύει ότι η Τουρκία είναι πιο αποτελεσματική και οικονομικά ισχυρότερη.
Για τον καθηγητή, οι σημερινές τουρκοιρανικές σχέσεις είναι φυσιολογικές. 
Υπογράμμισε ότι «Το Ιράν θέλει να καλυτερέψει τις σχέσεις του με την Αρμενία, αλλά παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία».
Ήρθε ο καιρός οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για την τύχη του πληθυσμού του Αρτσάχ. Η συμμετοχή του ΟΑΣΕ-AP θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την προώθηση του διαλόγου Αρμενίας-Τουρκίας και τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.
Όπως το επισήμαινε ο βουλευτής του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» Aram Safarian, η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα της συμμετοχής του NK στις συζητήσεις της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου των Υπουργών.
«Πρέπει να ξεκινήσει μια άμεση δράση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω μιας διπλωματικής αποστολής και του ανοίγματος ενός τοπικού γραφείου του ΟΑΣΕ. Είναι φυσικό για τους Ευρωπαίους ότι η μοίρα του Αρτσάχ δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς να λάβουν υπόψη τις απόψεις και τις επιθυμίες του λαού του».
«Η χειμερινή σύνοδος του ΟΑΣΕ-PA έζησε ένα άλλο «πόλεμο προπαγάνδας» μεταξύ των εκπροσώπων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Είναι πολύ αναποτελεσματικό τρόπο εργασίας. Δεν είναι απαραίτητο να εκνευρίζουν τα μέλη του ΟΑΣΕ-PA με μια άλλη αψιμαχία προπαγάνδας», σημείωσε ο Safarian.
«Δεν νομίζω ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Η μορφή της Ομάδας του Μινσκ έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1992 και συγκεντρώνει την εφαρμογή όλων των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών συνομιλιών και της διατήρησης του status quo», δήλωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου του Καυκάσου, ο πολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Iskandaryan.
Σημείωσε επίσης ότι δεν είχε ο ίδιος προσδοκίες από τη συνάντηση των Πρόεδρων στο Καζάν. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε δραστικές αλλαγές στη διαδικασία επίλυσης του Καραμπάχ».
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις και την ενθάρρυνση των Μεγάλων Δυνάμεων, η συνάντηση των προέδρων της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας της 24ης Ιούνιου έκλεισε με μια δήλωση καλής θέλησης, αλλά τίποτα περισσότερο.
Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να φέρουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λόγω της θέσης του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον πολιτικολόγο. «Διαφορετικά, αυτό θα σήμαινε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο για συμβιβασμό και συμφωνία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις όχι ως ένα μέσο για την επίλυση του προβλήματος, αλλά ως εργαλείο πίεσης».
Ο Iskandarian σημειώνει όμως ότι οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ έχουν κατανοήσει τη σημασία της συμμετοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. «Είναι σαφές ότι το Καραμπάχ δεν μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της διαδικασίας, λόγω της θέσης του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η σύγκρουση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή του NKR στις διαπραγματεύσεις».
Για το Ιράν, ο Iskandaryan πιστεύει ότι ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει επιτακτικούς λόγους για να αρχίσει πόλεμο κατά του Ιράν. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν αρκετά προβλήματα να λύσουν αλλού.
Διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να επιλύσουν την σύγκρουση του Καραμπάχ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το έδαφος του NK και της Αρμενίας ως βάσεις για να επιτεθούν στο Ιράν. 
«Οι αμερικανικές βάσεις περικυκλώνουν το Ιράν από σχεδόν όλες τις πλευρές. Υπάρχουν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, σε χώρες του Περσικού Κόλπου και στο Πακιστάν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρμενία δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον».
*Ο ψυχολόγος Εμίλ Κουέ, προέτρεπε τον κόσμο να επαναλαμβάνει κάθε μέρα, με κάθε τρόπο «γίνομαι όλο και καλύτερος». Ο Κουέ ισχυριζόταν ότι αυτή η «αυθυποβολή» θα ενεργοποιούσε το ασυνείδητο.
Πηγή μας

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube