Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 3 Ιουλίου 2011

Σε τρεις συμφωνίες κατέληξαν Σερβία και Κόσοβο με τη μεσολάβηση της ΕΕ

Η Σερβία και το Κόσοβο κατέληξαν με τη μεσολάβηση της ΕΕ σε τρεις συμφωνίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με στόχο να ξεπεραστούν τα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από την άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.Πρόκειται για τις πρώτες συμφωνίες που συνάπτουν οι δύο πλευρές μετά την μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.


Οι διαπραγματευτές της Σερβίας και του Κοσόβου, ανακοίνωσε η ΕΕ, ενέκριναν τρεις συμφωνίες οι οποίες αφορούν την ελευθερία της μετακίνησης των πληθυσμών, την πρόσβαση στα ληξιαρχεία και την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούνται από πανεπιστήμια και σχολεία.

Με βάση τις συμφωνίες, οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να μπαίνουν στη Σερβία με τις ταυτότητες τους αλλά όχι με τα διαβατήρια που κατέχουν. Υπάρτχουν ακόμα ρυθμίσεις για την ασφάλιση των αυτοκινήτων και για τις πινακίδες των οχημάτων.

Επιπλέον, οι Κοσοβάροι θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να ταξιδεύουν στην ΕΕ μέσω Σερβίας.

Παρά την άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, η Σερβία έχει συμφωνήσει να συζητήσει με το Κόσοβο τρόπους για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών. Η σερβική αντιπροσωπεία έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι οι συμφωνίες δεν συνιστούν αναγνώριση του Κοσόβου.

Για την ώρα οι συνομιλίες περιορίζονται αποκλειστικά σε πρακτικά ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η ΕΕ ανέφερε ακόμα ότι έχουν τεθεί ζητήματα τηλεπικοινωνιών, κτηματολογίων, όπως και ζητήματα τελωνειακά και ενεργειακά, με τις συμφωνίες να μην απέχουν πολύ.

Επιπλέον, και το Κόσοβο δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί σε συνομιλίες που θα θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του.
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4639532

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube