Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουλίου 2011

Εντάλματα σύλληψης από δικαστήριο του ΟΗΕ για τη δολοφονία του Χαρίρι

O Ράφικ Χαρίρι, και άλλοι 22 άνθρωποι, δολοφονήθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, έπειτα από βομβιστική επίθεση στην οχηματοπομπή του

O Ράφικ Χαρίρι, και άλλοι 22 άνθρωποι, δολοφονήθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, έπειτα από βομβιστική επίθεση στην οχηματοπομπή του   (Φωτογραφία:  Reuters )

Τέσσερα εντάλματα σύλληψης και το κατηγορητήριο για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ράφικ Χαρίρι το 2005 παρέδωσε την Πέμπτη στις αρχές της χώρας το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (STL), που εδράζεται στη Χάγη έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ.


Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, όπως και τα ονόματα των τεσσάρων κατηγορουμένων, δεν δημοσιοποιήθηκαν αλλά τα εγχώρια ΜΜΕ υποστηρίζουν πως τουλάχιστον ένας από τους κατηγορούμενους είναι μέλος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζομπλάχ από την πλευρά της, αρνούμενη σταθερά κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, επιμένει να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και ζητά από τη Βηρυτό να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί του.

Ο γιος του Χαρίρι, Σαάντ, δήλωσε ικανοποιημένος από την επίδοση των ενταλμάτων χαρακτηρίζοντας την ημέρα ιστορική για το Λίβανο. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε πως η κυβέρνηση θα «χειριστεί υπεύθυνα με και με ρεαλισμό το ζήτημα, μη ξεχνώντας πως πρόκειται για εντάλματα σύλληψης και όχι για ετυμηγορίες ενοχής».

Τον περασμένο Ιανουάριο, με φόντο την έρευνα του STL για την υπόθεση, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της είχαν αποσύρει τους υπουργούς τους και επέφεραν την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείτο ο γιος του Χαρίρι, βυθίζοντας το Λίβανο σε βαθιά πολιτική κρίση και εγείροντας φόβους για διολίσθηση στη βία.

Η Χεζμπολάχ αναμενόταν να κατηγορηθεί για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, και πολλοί φοβούνταν ότι σε αυτή την περίπτωση η αντίδρασή της θα είναι βίαιη. Η σιιτική οργάνωση -υποστηριζόμενη από το Ιράν και τη Συρία- αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, και καταγγέλλει «συνωμοσία» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι αναμενόταν να κατηγορηθεί από το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL), η Χεζμπολάχ είχε ήδη ζητήσει εξ αρχής από τον Σαάντ Χαρίρι να «αποκηρύξει» τη δικαστική αρχή, γεγονός το οποίο εκείνος αρνήθηκε να πράξει.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, παρόλο που διορίστηκε χάρη στους βουλευτές του «στρατοπέδου» της σιιτικής οργάνωσης, αρνήθηκε εξ αρχής να παρουσιαστεί ως «άνθρωπος της Χεζμπολάχ», επιδεικνύοντας την πολιτική του αυτονομία απέναντι στις πιέσεις που δεχόταν. Επίσης έχει αρνηθεί να δεσμευτεί απέναντι στη Χεζμπολάχ όσον αφορά το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο.

Πολιτικοποιημένο το κατηγορητήριο, λέει η Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, η τηλεόραση της Χεζμπολάχ, αλ Μάναρ, μετέδωσε ότι το κατηγορητήριο για την δολοφονία του Χαρίρι δείχνει πως το δικαστήριο που αναζητά τους δολοφόνους του είναι «πολιτικοποιημένο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε, από την πλευρά του, τα κράτη να συνεργαστούν με το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL) σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Ο εκπρόσωπος του Γραμματέα πρόσθεσε ακόμη «ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου να υποστηρίξει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του Λιβάνου και να συνεργαστεί με το Ειδικό Δικαστήριο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube