REAL TIME |

Weather Icon

Οξεία αντιπαράθεση γιγάντων για τη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Τα κοιτάσματα και η ναυσιπλοΐα φέρνουν αντιμέτωπες Κίνα και ΗΠΑ

Με ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ “να πάψουν να αναμειγνύονται σε εδαφικές διεκδικήσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας”. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε περιφερειακή διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο υπερδυνάμεις.
“Είναι σημαντικό να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κίνας”, τόνισε ο εκπρόσωπος του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Ζιετσί, μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών της Ένωσης της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Μπαλί.
“Είναι επίσης σημαντικό οι ΗΠΑ να σέβονται τις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με το Θιβέτ και άλλα ευαίσθητα θέματα”, δήλωσε ο κινέζος εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον κατανοεί πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα συγκεκριμένα θέματα.

Αφορμή για την κόντρα Κίνας-ΗΠΑ είναι τόσο η πρόσφατη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, όσο και το ακανθώδες θέμα της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η θάλασσα αυτή αποτελεί, κατά το Πεκίνο, αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, κάτι όμως που έντονα αμφισβητούν άλλες χώρες της περιοχής.
Η Κίνα και το Βιετνάμ έχουν ανοικτή φιλονικία για τα αρχιπελάγη Παρασέλ και Σπράτλις, τα οποία όχι μόνο έχουν κομβική σημασία για τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και πιστεύεται ότι διαθέτουν μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Το αρχιπέλαγος Σπράτλις, όμως, διεκδικείται εν όλω ή εν μέρει και από τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν.

Οι χώρες της ASEAN, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, τάσσονται υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης των εδαφικών τους διαφορών για τα πλούσια σε υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ύδατα, αντίθετα το Πεκίνο επιμένει στις διμερείς συνομιλίες με τους γείτονές του. Ωστόσο, η Κίνα αποδέχθηκε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο της συνάντησης μια ιδιαίτερα μετριοπαθής διατύπωση υπέρ ενός “οδικού χάρτη για τη συλλογική διευθέτηση” των διαφόρων εδαφικών αμφισβητήσεων.

  • Αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε ορισμένα βασικά θέματα που θεωρούν ζωτικά για τα εμπορικά συμφέροντά τους. Για παράδειγμα, θεωρούν στρατηγικής σημασίας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου, άποψη που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη θέση του Πεκίνου ότι η θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Το αγκάθι της Βόρειας Κορέας

Η κόντρα αυτή μεταξύ των δύο γιγάντων της περιοχής είχε επισκιάσει και τις εργασίες της προηγούμενης συνόδου της ASEAN στο Ανόι, τον Ιούλιο του 2010. Όμως, η επανεμφάνιση της αντιπαράθεσης στην παρούσα συγκυρία, και μάλιστα με οξύτερο φραστικά τρόπο, περιπλέκει τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, καθώς στον οικονομικό τομέα έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις, ενώ επιχειρούν να συνεργαστούν και στην έναρξη ενός πολυμερούς διαλόγου με την Βόρεια Κορέα.

Στο περιθώριο της συνόδου στο Μπαλί διπλωμάτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να καταβληθούν προσπάθειες να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα, διαπραγματευτές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας για το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάγκ είχαν συνάντηση δίωρης διάρκειας στο περιθώριο συνόδου για την ασφάλεια στην Ασία. Επρόκειτο για την πρώτη επαφή των δύο κρατών αφότου κλιμακώθηκε η ένταση στην κορεατική χερσόνησο το 2010.http://www.makthes.gr/news/world/77744/

Επίσημη επίσκεψη βορειοκορεάτη αξιωματούχου στις ΗΠΑ

Ανώτατος διπλωματικός αξιωματούχος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα για συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.

“Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον βορειοκορεάτη αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κιμ Κάε γκουάν στη Νέα Υόρκη” δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.Όπως έγινε γνωστό ο Κιμ θα έχει συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή μια συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διαπραγματευτών για τα πυρηνικά της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο της συνόδου για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία στην Ινδονησία και την επόμενη ημέρα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

“Η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα είναι μια διερευνητική συνάντηση για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τις διεθνείς και τις εξαμερείς συνομιλίες, καθώς και για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι έτοιμη να λάβει σοβαρές και μη αναστρέψιμες αποφάσεις για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας” δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν συμφωνήσει σε τρία βήματα που θα αναβιώσουν τις εξαμερείς συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ιαπωνία.

Το πρώτο βήμα αφορά στις διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, το δεύτερο στις συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, ενώ το τρίτο βήμα θα έχει ως στόχο τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στις εξαμερείς συνομιλίες. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=296120

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube