Γενικά θέματα 12 Ιουλίου 2011

Κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού πολλές συνταγματικές διατάξεις της Τουρκίας

Ενάντια στον πλουραλισμό και στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι πολλές ποινικές και συνταγματικές διατάξεις στην Τουρκία, όπως διαπιστώνει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός και η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης έχουν ζωτική σημασία για την πρόοδο της δημοκρατίας στην Τουρκία, ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ σε σημερινή παρέμβαση του υπογραμμίζει ότι το γράμμα και το πνεύμα του ισχύοντος Συντάγματος στην Τουρκία εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ δεν διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό στον πλουραλισμό.
Η σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή διαβούλευση με όλα τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών, για να ξεπερασθούν αυτά τα εμπόδια, τονίζει ο Επίτροπος. Αναφερόμενος στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Αντιτρομοκρατικού Νόμου στην Τουρκία, ο Χάμαρμπεργκ υποστηρίζει ότι οι εν λόγω διατάξεις χρησιμοποιούνται για τον δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα τους εκδότες και τους δημοσιογράφους.
Οι τροποποιήσεις που πραγματοποίησε η τουρκική κυβέρνηση, λέει ο Επίτροπος, δεν θεωρούνται επαρκείς, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που προκαλούν τις συχνές καταδίκες της Τουρκίας, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Ο Επίτροπος διαπιστώνει ακόμη ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στην Τουρκία ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τις υπάρχουσες διατάξεις χωρίς τον δέοντα σεβασμό προς την αρχή της αναλογικότητας και τα πρότυπα της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης.
Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να εντάξουν στο νομικό σύστημα της χώρας, τον σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, κατά την διαδικασία αξιολόγηση της ποινικής ευθύνης δημοσιογράφων. Κατά τον Επίτροπο, η ελευθερία της έκφρασης επηρεάζεται αρνητικά από τα μέτρα προφυλάκισης και την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών κατά εκπροσώπων του Τύπου, τα οποία οδηγούν εντέλει σε μία αυτολογοκρισία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τους νόμους περί Τύπου, όπως υποστηρίζει ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ, και να αποφεύγουν αντιδράσεις όπως είναι το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Υπενθυμίζοντας, τέλος, την δολοφονία του συγγραφέα Χραντ Ντινκ, ο Επίτροπος συνιστά στις τουρκικές αρχές να μεριμνήσουν για την αποτελεσματική προστασία δημοσιογράφων και συγγραφέων από την βία και τον εκφοβισμό.http://www.agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube