Weather Icon
Λίβανος , Συρία 27 Ιουνίου 2011

Ενταση ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Οι πιέσεις αυξάνονται, τουλάχιστον σε διπλωματικό πεδίο, για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ώστε να αποφευχθεί μια μονομερής κίνηση των δεύτερων να μεταφέρουν τη σύσταση του κράτους τους στον ΟΗΕ το φθινόπωρο. Μάλιστα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ενδέχεται η παλαιστινιακή πλευρά να παραιτηθεί από το αίτημα περί ολοκληρωτικού παγώματος επέκτασης των εποικισμών, αν οι Ισραηλινοί αποδεχτούν το σχέδιο που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάτ Σαλίτ συμπλήρωσε την Παρασκευή πέντε χρόνια ως όμηρος των Παλαιστινίων. Κανείς, ωστόσο, δε βλέπει φως στο τούνελ της ομηρίας του, ειδικά από τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν κι αυτοί την απελευθέρωση κάποιων από τους 5.500 ανθρώπους τους οποίους το ισραηλινό κράτος κρατά στις φυλακές του.

Εχοντας ως δεδομένη την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, πολλοί αναλυτές άρχισαν να βλέπουν ως πιθανό ένα σενάριο το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση -η οποία δρα στο Λίβανο κι έχει την υποστήριξη της Συρίας και του Ιράν- σύμφωνα με τους ειδικούς έχει ενισχυθεί στρατιωτικά από τον τελευταίο πόλεμο του 2006. Θα μπορούσε, έχοντας ως βασικό σκεπτικό το καλό της Δαμασκού, να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με το Ισραήλ, ώστε να αποσυμφορήσει κάπως την ένταση από το κράτος του Μπασάρ αλ Ασαντ και την εκεί εξέγερση, όπου ο στρατός προσπαθεί να καταπνίξει τη λαϊκή αντίδραση κι ο πρόεδρος να πείσει ότι προβαίνει σε κάποιες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, θα προκαλέσει ένα επεισόδιο για να μην επιτρέψει στη Δύση να πετύχει τους στόχους της: δηλαδή να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή εξέγερση για να ανατρέψει τον Ασαντ.

Ενας Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «η Χεζμπολάχ δε θα επέμβει ποτέ στη Συρία, καθώς πρόκειται για εσωτερικό θέμα το οποίο θα το λύσει ο Ασαντ. Αν όμως δει τη Δύση να επιχειρεί να τον ανατρέψει, δε θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια». Θα είναι η μάχη επιβίωσής της κι έτσι θα ανταποδώσει την υποστήριξη που η Συρία της προσφέρει εδώ και 30 χρόνια. Επίσης, η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι η Δύση εργάζεται για να αναδιαρθρώσει τη Μέση Ανατολή και να αντικαταστήσει τον Ασαντ με έναν πιο φιλικό προς το Ισραήλ ηγέτη.

Οι περισσότεροι αναλυτές, όπως ο Λιβανέζος Ουσαμά Σαφά, εκτιμούν ότι δε θα ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος Συρίας, Ιράν, Λίβανου εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίζουν πως ολόκληρη η περιοχή διάγει περίοδο αλλαγών, χωρίς ωστόσο κανείς να δύναται να προσδιορίσει την έκβασή τους.
http://www.agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube