REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 21 Ιουνίου 2011

Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στη Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στη Αλβανία

Την πραγματοποίηση στα Τίρανα σειράς επισκέψεων υψηλού πολιτικού επιπέδου, ώστε να διοχετευθούν αποτελεσματικά τα κατάλληλα μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, υπό τη σκιά του πολιτικού αδιεξόδου που διαμορφώνεται στη χώρα αυτή, πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, κατά τη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συζήτηση, κοινή ήταν η διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ε.Ε.
ότι η διεξαγωγή εκλογών στην Αλβανία τείνει να παρουσιάζει χρονίζοντα πλέον προβλήματα και ότι η έλλειψη αποτελεσματικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί ανησυχία και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρενέβη στη συζήτηση και διατύπωσε την πρότασή του με γνώμονα, όπως είπε, το ειλικρινές ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής Αλβανίας και τη σταδιακή προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Αλβανία και συμμερίστηκε την ανησυχία για την τροπή που έχουν λάβει οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Τόνισε ότι η επιδείνωση του πολιτικού αδιεξόδου υπονομεύει τη σταθερότητα της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι η ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης, ώστε να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρότασή του για πραγματοποίηση επισκέψεων στα Τίρανα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, εκπροσώπων ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές στην αλβανική ηγεσία ότι η Αλβανία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Είναι απαραίτητο οι πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ωριμότητα και να μην υπάρξει επανάληψη των βίαιων γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις αρχές του έτους.

Με την πρόταση του κ. Λαμπρινίδη συμφώνησαν πολλοί υπουργοί άλλων κρατών – μελών της Ένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν ‘Αστον προτίθεται να δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.http://www.express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube