Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 10 Ιουνίου 2011

“Κουράστηκαν” από την …υπερπροσπάθεια, οι χώρες που συμμετέχουν στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη,

“Κουράστηκαν” από την …υπερπροσπάθεια, οι χώρες που συμμετέχουν στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη,

Oι δυνάμεις των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη έχουν υπερεκταθεί και η αποστολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα είναι γι’ αυτές εξαιρετικά επίπονη αν άλλοι σύμμαχοι δεν συμβάλουν περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.Η συμμαχία έχει την ικανότητα να συντηρήσει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ προσπάθεια για την προστασία των λίβυων πολιτών από επιθέσεις από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, προσέθεσε.

“Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να τη συντηρήσουν, αλλά το θέμα είναι πόσο πιο επίπονο θα γίνει αν άλλες χώρες που έχουν τις δυνατότητες, που έχουν την ικανότητα, δεν σπεύσουν”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Αυτοί που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του φορτίου των επιδρομών πιέζονται όλο και περισσότερο”, προσέθεσε, χαρακτηρίζοντάς το αυτό “εκδήλωση μιας έλλειψης επενδύσεων στην άμυνα για πολλά χρόνια”.

Ο Γκέιτς έκανε τα σχόλια αυτά μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τους 27 ομολόγους του του ΝΑΤΟ κατά τις οποίες κατονόμασε κάποιες χώρες οι οποίες πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στις συνομιλίες δήλωσαν ότι κατονόμασε την Ισπανία, την Τουρκία και την Ολλανδία ως χώρες που θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αποστολές που περιλαμβάνουν επιδρομές. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Γκέιτς κατονόμασε επίσης τη Γερμανία και την Πολωνία ως χώρες που δεν κάνουν τίποτα, αλλά έχουν δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποστολή στη Λιβύη.

Ο Γκέιτς δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι κατονόμασε μόνον “μεγάλες χώρες που έχουν πράγματι τη στρατιωτική ικανότητα” να συμβάλουν στην αποστολή στη Λιβύη.

“Επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες φέρουν μεγάλο μερίδιο του βάρους (…) και μια συμμαχία όπως αυτή δεν μπορεί να περιμένει μόνον οκτώ χώρες να φέρουν αυτό το μέρος του βάρους”, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. “Θέλει κι άλλες χώρες να εξετάσουν το θέμα αυτό”.

Οκτώ από τους συμμάχους μετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, των οποίων ηγούνται η Γαλλία και η Βρετανία. Μικρότερες χώρες όπως η Νορβηγία και η Δανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% της δύναμης που πραγματοποιεί τις επιδρομές, αλλά υλοποιούν σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία των αποστολών με επιδρομές, διευκρίνισε.
“Τα πληρώματα κουράζονται. Η πίεση στα αεροσκάφη είναι σημαντική”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο Γκέιτς κατέληξε στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι πιστεύει πως οι σύμμαχοι θα προσφέρουν επιπρόσθετη βοήθεια, η οποία θα απομακρύνει κάποια από την πίεση για τη συντήρηση της αποστολής.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ένας αριθμός συμμάχων έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει να κάνει περισσότερα, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι θα κάνουν περισσότερα. Ωστόσο η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε περαιτέρω και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από χώρες.
http://www.e-typos.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube