Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Ιουνίου 2011

Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία

Βρετανικές πιέσεις για απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στη Συρία μετά από εισβολή του στρατού στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, στα βορειανατολικά της χώρας.
Όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, ο στρατός εισέβαλε στην πόλη προκειμένου «να πατάξει τις ένοπλες οργανώσεις». «Οι μεραρχίες του στρατού εισήλθαν στην Τζισρ αλ Σούγουρ και εκκαθάρισαν το εθνικό νοσοκομείο ενόπλων οργανώσεων», πρόσθεσε, ενώ όπως έκανε γνωστό, «σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και στοιχείων των ενόπλων οργανώσεων που έχουν λάβει θέσεις περιφερειακά και εντός της πόλης».

Το Σάββατο οι απεσταλμένοι της Ρωσίας και της Κίνας δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί το σχέδιο απόφασης των δυτικών χωρών που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία. «Η Ρωσία και η Κίνα δεν θεώρησαν απαραίτητο να εμφανιστούν», δήλωσε διπλωμάτης χώρας-μέλους του Συμβουλίου στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα», σημείωσε.
Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σε σημερινές του δηλώσεις στο δίκτυο Sky News, υπογράμμισε την ανάγκη να πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας σαφή θέση για τη Συρία με μία απόφαση που θα καταδικάζει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι προοπτικές επίτευξης μιας λύσης στο Συμβούλιο βρίσκονται «στην κόψη του ξυραφιού», κυρίως λόγω της αντίθεσης του Λιβάνου.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη βαθιά του λύπη και ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία.
«Είμαι βαθιά λυπημένος και ιδιαίτερα ανήσυχος για όσα συμβαίνουν στη Συρία. Εχω κάνει πολλές δηλώσεις και μίλησα πολλές φορές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για να του πω ότι πρέπει να λάβει άμεσα και καθοριστικά μέτρα και να ακούσει το λαό του», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κολομβία, εκφράζοντας τη λύπη του για το θάνατο τόσων ανθρώπων.
NAFTEMPORIKI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube