Weather Icon
Ιράν , Συρία 11 Ιουνίου 2011

Ιρανικό χέρι στην καταστολή στη Συρία

Διαμαρτυρία στην επιτετραμμένη της Βρετανίας στη χώρα για τις δηλώσεις Χέιγκ περί στήριξης της καταστολής στη Συρία, έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Από πλευράς της η Δαμασκός καταδικάζει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζιπέ.


Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, καλώντας χθες την πιο υψηλόβαθμη διπλωμάτη της Βρετανίας στην Τεχεράνη, απέρριψε τις κατηγορίες πως η Ισλαμική Δημοκρατία βοηθά τη Συρία να συντρίψει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε στη Βρετανή επιτετραμμένη Τζέιν Μάριοτ ότι οι κατηγορίες που εξακόντισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ στερούνται «οποιασδήποτε απόδειξης και λογικής».

Ο Χέιγκ είπε στη βρετανική Βουλή αυτήν την εβδομάδα ότι η Τεχεράνη, σύμμαχος της Συρίας, η οποία υποστηρίζει τις ένοπλες αντιισραηλινές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, έχει βοηθήσει να κατασταλούν οι διαδηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 1.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και άλλες 100.000 έχουν εγκλειστεί σε φυλακές από το ξέσπασμα των ταραχών στη Συρία το Μάρτιο. «Το Ιράν συνδυάζει τη βάρβαρη καταστολή των ηγετών της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό με την παροχή εξοπλισμού και τεχνικών συμβουλών για να βοηθήσει το συριακό καθεστώς να συντρίψει τις διαδηλώσεις στη Συρία», είχε δηλώσει ο Χέιγκ. «Αυτό είναι απαράδεκτο, και αυξάνει την ανησυχία μας για τη συμπεριφορά του Ιράν και τις προθέσεις του σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Το Ιράν, το οποίο είχε συντρίψει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις αμφισβητηθείσες εκλογές στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009, έχει εκφράσει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσμου αλλά όχι στη Συρία κι έχει καταδικάσει με έντονο τρόπο την ανάπτυξη στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας για την καταστολή των ταραχών στο Μπαχρέιν.

Αντιδράσεις κατά Ζιπέ
Στο μεταξύ, στη Δαμασκό το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε τις δηλώσεις του γάλλου ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν επιτρέπεται να εκφέρει κρίσεις για το κατά πόσον είναι νόμιμα στην εξουσία ή όχι αξιωματούχοι άλλων χωρών.
Η Συρία «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπό τη διεύθυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν αποδέχεται καμιά ξένη ανάμειξη στο θέμα αυτό», υπογράμμιζε σχετικό ανακοινωθέν.

Ένα καθεστώς το οποίο «ανοίγει πυρ με κανόνια εναντίον του πληθυσμού του χάνει τη νομιμότητά του. Τασσόμαστε υπέρ μιας Συρίας σταθερής, αλλά δεν θεωρούμε ότι η αληθινή σταθερότητα έγκειται στην καταστολή. Έγκειται στη μεταρρύθμιση», είχε δηλώσει ο Ζιπέ.

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία και Γαλλία παρουσίασαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο καταδικάζεται η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Συρία, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά για ανάληψη δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Το ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από Γερμανία και Πορτογαλία, ζητά την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε οργανώσεις αρωγής.
http://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube