Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Ιουνίου 2011

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου σαν στοιχείο του πολυπολικού κόσμου

Η απόφαση που υιοθετήθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στο Βουκουρέστι – για τη μεταβίβαση της προεδρίας από τη Ρουμανία στη Ρωσία – δημιουργεί γι΄αυτό τον Οργανισμό νέες προοπτικές.
Ας υπενθυμίσουμε ότι μέλη του ΟΣΕΠ είναι η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Αρμενία, η Ελλάδα, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Η εξάμηνη προεδρία παρέχει τη δυνατότητα στη Ρωσία να ενεργοποιήσει την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές. Στη δραστηριότητα του Οργανισμού παραδοσιακά συμπλέκονται στενά οι οικονομικές και οι πολιτικές πτυχές.

Πραγματικά, η εφαρμογή τέτοιων κοινών εγγράφων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπως το υπογραμμένο το 2007 στο Βελιγράδι μνημόνιο για την αλληλοκατανόηση στον τομέα της συντονισμένης ανάπτυξης του αυτοκινητιστικού δακτυλίου γύρω από τη Μαύρη θάλασσα, απαιτεί απ΄όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού μέγιστο βαθμό πολιτικής σύμπραξης. Αυτή η σύμπραξη γίνεται δυνατό να διατηρείται όχι μόνο σε επίπεδο ηγετών των κρατών ή υπουργών Εξωτερικών, αλλά και στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, καθώς και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου. Σ΄ αυτούς τους τομείς ο ΟΣΕΠ αφήνει πίσω μιά τέτοια αναγνωρισμένη «ατμομηχανή» της ολοκλήρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στις σχεδόν δύο δεκαετίες της ύπαρξής του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου κατέλαβε σημαντική θέση στο σύστημα διεθνών σχέσεων και σήμερα αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολυκεντρικού κόσμου. Αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί, γιατί πολλοί στην Ευρώπη συνήθισαν να περιορίζουν τους θεσμούς ευρωπαϊκής ασφάλειας και συνεργασίας στην κατηγορία των παραδοσιακών οργανισμών τύπου ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τους νέους περιφερειακούς οργανισμούς τους θεωρούν αχρείαστους και ακόμα και επικίνδυνους. Τέτοιου είδους εντυπώσεις αποτελούν μιά από τις συνέπειες της «αναθεώρησης αξιών», που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη πάνω στο κύμα της κατάρρευσης του Ανατολικού μπλοκ – είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ” Φωνή της Ρωσίας” η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ναντιέζντα Αρμπάτοβα:

– Το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα του «ψυχρού πολέμου» διαλύθηκε η Ανατολή και όχι η Δύση, έχει προκαλέσει στις χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σε άλλους παρόμοιους οργανισμούς πλάνη, η οποία συνίστατο στην εντύπωση ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, εφόσον ήδη όλα είναι θαυμάσια. Ωστόσο ο κόσμος άλλαξε. Στην ημερήσια διάταξη πήραν θέση νέα προβλήματα και προκλήσεις, που απαιτούσαν νέους μηχανισμούς αντίδρασης. Ανάμεσα σ΄αυτούς τους μηχανισμούς ιδιαίτερος ρόλος ανήκει στους περιφερειακούς οργανισμούς, που μπορούν να επιλύνουν πιό επιχειρησιακά και αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στο έδαφος τους.

Η αντιφατική εξέλιξη της κατάστασης τόσο στις γραμμές της ΕΕ, όσο και στην περίμετρό της, μας επιτρέπει να κάνουμε πρόγνωση για την περαιτέρω αύξηση της επίδρασης και του κύρους τέτοιων περιφερειακών οργανισμών, όπως ο ΟΣΕΠ. Και αυτό αποτελεί άλο ένα μικρό τούβλο στην υπόθεση της οικοδόμησης νέου συστήματος ασφαλείας, υπέρ της οποίας αγωνίζεται η Ρωσία.
http://greek.ruvr.ru/2011/06/08/51466619.html 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube