Weather Icon

Έντονα αυξημένες οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από Β. Αφρική προς κεντρική Μεσόγειο

Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο με τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίζονται αμείωτες. Ο αριθμός όσων συνελήφθησαν από τον Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων) στον θαλάσσιο δρόμο από Β. Αφρική προς Ιταλία και Γαλλία (Λαμπεντούζα, Σικελία, Σαρδηνία) έφθασε τους 44.000 το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι 4.448 όλο το 2010.


Και ενώ η αιφνίδια «συμφόρηση» στους θαλάσσιους δρόμους της Κεντρικής Μεσογείου εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στα μεσογειακά, αφρικανικά κράτη, οι «παραδοσιακοί» δρόμοι διακίνησης ανθρώπων, που περνούν από την Ελλάδα, παραμένουν ενεργοί. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Frontex, Αρίας Φερνάντεζ, κατά την ετήσια ενημέρωση, που κάνει στην Ελλάδα, μπορεί να έχει μειωθεί ο αριθμός όσων συλλαμβάνονται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των παρατύπων εισερχομένων στην ΕΕ, αλλά ο ελληνικός δρόμος παραμένει η παραδοσιακή δίοδος των προερχομένων από τις εμπόλεμες ζώνες με προορισμό, άλλα κράτη της ΕΕ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 στα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα συνελήφθησαν 13.000 άνθρωποι, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές. «Ο αριθμός υπολείπεται του αντίστοιχου περσινού», σημείωσε ο κ. Αρίας και «είναι πολύ μικρότερος των 44.000, που συνελήφθησαν το ίδιο διάστημα στα νησιά της Κεντρικής Μεσογείου». Αλλά, όπως διευκρίνισε, «ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις φθηνές απευθείας πτήσεις από Αλγερία προς Ιστανμπούλ». Τις πτήσεις αυτές χρησιμοποιούν μαζικά Βορειοαφρικανοί για να πηγαίνουν στη δυτική Ευρώπη περνώντας από Ελλάδα. Πάντως, όπως είπε ο κ. Φερνάντεζ, οι επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης (RABIT), που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο έως το φετινό Φεβρουάριο στα χερσαία σύνορα του Έβρου, είχαν ως αποτέλεσμα «ο αριθμός των 300 συλλήψεων καθημερινά να μειωθεί στα 110-115 άτομα καθημερινά».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το 2010 συνελλήφθησαν 104.049 άνθρωποι για παράνομη είσοδο στα σύνορα της ΕΕ. Επίσης, 348.666 άνθρωποι συνελήφθησαν εντός κρατών ΕΕ για παράνομη παραμονή (είτε λόγω παράνομης εισόδου, είτε λόγω ληγμένης βίζας). Ακόμη, 203.880 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο και 74.110 άνθρωποι επιστράφηκαν στις χώρες καταγωγής τους (είτε εθελοντικά, είτε εξαναγκαστικά).

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το 2010 στα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα συνελήφθησαν 49.513 άνθρωποι και το α’ εξάμηνο 2011, 13.000 άνθρωποι. Στα θαλάσσια ελληνο-τουρκικά σύνορα το 2010 συνελήφθησαν 6.175 άνθρωποι και το α’ εξάμηνο 2011, 80 άνθρωποι. Οι συλληφθέντες είναι κυρίως Αφγανοί και δευτερευόντως Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σομαλοί, Ιρακινοί, Ιρανοί, Παλαιστίνιοι. Στα ελληνο-αλβανικά σύνορα συνελήφθησαν 35.297 το 2010 και 550 το α’ εξάμηνο του 2011. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αλβανοί που επιδιώκουν να εργασθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και ένας ελάχιστος αριθμός τους (854 άνθρωποι) είναι Αφγανοί. http://www.express.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube