Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουνίου 2011

Αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μελετά ο Ομπάμα

«Οι Ταλιμπάν δεν χάνουν και εμείς δεν κερδίζουμε», «Οι Ταλιμπάν δε χρειάζεται να νικούν σε μάχες• απλώς χρειάζεται να μείνουν εκεί, και το κάνουν φεύγοντας από ορισμένα πεδία μαχών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν κι εν μέσω της εντεινόμενης δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα του, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στον Ιούνιο την απόσυρση ενδεχομένως 10.000 και πλέον στρατιωτών από τον δαπανηρό πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2012, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.

Στις αρχές αυτής της χρονιάς – με τη βία να μαίνεται έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου – αναμενόταν να αποσυρθούν λιγότεροι από 5.000 στρατιώτες.

Ο Ομπάμα δεν έχει λάβει οριστική απόφαση και εξ όσων είναι γνωστά δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από το Πεντάγωνο σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που θα έπρεπε να αρχίσει να αποσύρει από τους συνολικά 100.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι δρουν στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις του από την επόμενη εβδομάδα στον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Ομπάμα είχε στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την επανεξέταση της αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο στη χώρα το 2009 και αναμένεται να συσκεφθεί με τους στενούς συνεργάτες του περί τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου σχετικά με τον προγραμματισμό όσον αφορά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ. Καθώς οι δυτικές δυνάμεις αρχίζουν να εξετάζουν την διαδικασία αποχώρησής τους οι αφγανικές δυνάμεις αναμένεται να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρα ως τα τέλη του 2014.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι οι συνομιλίες για την ειρήνευση στη χώρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση των διαδικασιών αυτών. «Οι Ταλιμπάν δεν χάνουν και εμείς δεν κερδίζουμε», σχολίασε ο Καμράν Μποχάρι, ειδικός για θέματα νοτιοανατολικής Ασίας στην εταιρία Stratfor. «Οι Ταλιμπάν δε χρειάζεται να νικούν σε μάχες• απλώς χρειάζεται να μείνουν εκεί, και το κάνουν φεύγοντας από ορισμένα πεδία μαχών».

Στο μεταξύ ο στρατός της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας Γερμανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από μια επίθεση στο βόρειο Αφγανιστάν. Η επίθεση, με στόχο ένα τεθωρακισμένο, έγινε 36 χλμ. νότια της Κουντούζ, ανέφερε ο γερμανικός στρατός μέσω του ιστοτόπου του.

Δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.Είναι ο τέταρτος στρατιώτης ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Αφγανιστάν σε λιγότερες από 10 ημέρες.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube