Γενικά θέματα 17 Ιουνίου 2011

Προειδοποιήσεις Γκόρντον για ανάφλεξη βίας στα Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.– Ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον προέβλεψε ανάφλεξη της βίας στα Βαλκάνια σε περίπτωση που επιχειρηθεί η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς πως Πρίστινα και Βελιγράδι θα μπορούσαν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές σε περίπτωση μελλοντικής προσάρτησης του βόρειου Κοσσυφοπεδίου (όπου ζει σημαντική σερβική κοινότητα) στη Σερβία…

Οπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που επισκέπτεται από το περασμένο 48ωρο το Βελιγράδι, κάτι τέτοιο θα ήταν «συνταγή καταστροφής»…

Σε άλλο σημείο ο Γκόρντον εκτίμησε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Σερβίας και ότι μοιράζονται «το ίδιο όραμα για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ». Παραδέχθηκε πως έχουν θεσπιστεί πολύ υψηλά κριτήρια για την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ, αλλά προέβλεψε πως «δεν έχουν κλείσει οι πόρτες για τη Σερβία».

Επιπροσθέτως χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την πρόσφατη σύλληψη του ε.α στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, σημειώνοντας εντούτοις πως «είναι ανοιχτό το ζήτημα» της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, επειδή εκκρεμεί η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Κροατών της Σερβίας Γκόραν Χάτζιτς.
http://www1.rizospastis.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube