Weather Icon
Αυστρία , ΟΑΣΕ 7 Ιουνίου 2011

Υποψήφια παρά το τουρκικό «βέτο»

Παρά το “βέτο” το οποίο έθεσε επίσημα η Τουρκία κατά της υποψηφιότητάς της -επικαλούμενη την “αντιτουρκική” στάση της στη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας-, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες στη Βιέννη, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του εδρεύοντα στη Βιέννη Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).


Ο διάδοχος της κ. Πλάσνικ στην κορυφή της ηγεσίας του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, παρέπεμψε, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, σε επίπεδο πρέσβεων των 56 χωρών-μελών του Οργανισμού, όπου, όπως τόνισε ο ίδιος, η Τουρκία θα πρέπει να θέσει επί τάπητος τους λόγους για το “βέτο” της.

Ο κ. Σπίντελεγκερ, ο οποίος μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν διαμήνυσαν σήμερα την πλήρη στήριξή τους στην κ. Πλάσνικ, προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να δεχτεί ως αιτιολογία του τουρκικού “βέτο” την αρνητική στάση της προκατόχου του στο υπουργείο όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος επισήμανε στις δηλώσεις του πως σε τελική ανάλυση ο ΟΑΣΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός από τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει οποιασδήποτε χώρα για την εισδοχή της στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, επέκρινε ως εξαιρετικά λυπηρή τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κατάλληλη υποψήφια, που ο ίδιος θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Αναφερόμενος ο κ. Φάιμαν σε ενδεχόμενη θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παρέπεμψε στο πρόγραμμα της αυστριακής κυβέρνησης που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ επανέλαβε συγχρόνως την πάγια θέση της Αυστρίας που υποστηρίζει μια εταιρική σχέση με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Η ίδια η κ. Πλάσνικ σχολιάζοντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση το τουρκικό “βέτο” τόνισε πως με αυτή τη στάση η Τουρκία δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά της συμφέροντα ούτε του ΟΑΣΕ, ενώ αναφερόμενη στο τουρκικό επιχείρημα ότι η ίδια έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε κάνει τίποτε άλλο από το να εκφράσει και να υποστηρίξει την επίσημη θέση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εκφράζοντας απορία, γιατί η Τουρκία δεν είχε αντιδράσει με τέτοιο έντονο τρόπο μέχρι τώρα, η κ. Πλάσνικ έκανε λόγο για “υπερβολική αντίδραση” της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι “εκδίκηση” και “τιμωρία” είναι λέξεις απαγορευμένες στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο.

Αντιδρώντας χθες στο τουρκικό “βέτο”, οι ηγεσίες των δύο αυστριακών ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας), είχαν ζητήσει την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός, πως μετά το τουρκικό “βέτο” στην υποψηφιότητα της κ. Πλάσνικ, η Λιθουανία, που προεδρεύει φέτος του διεθνούς Οργανισμού, ανακοίνωσε χθες βράδυ επίσημα την υποστήριξή της στον υποψήφιο της Ιταλίας, τον διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ. Μόλις την περασμένη Δευτέρα η λιθουανική προεδρία είχε προτείνει επίσημα για τη θέση αυτή την Αυστριακή πρώην υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η υποψηφιότητα συγκεντρώνει την ευρύτερη υποστήριξη για τη διαδοχή του νυν Γ.Γ. Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ανεπίσημα, η Τουρκία επεδίωκε εδώ και μήνες να μπλοκάρει μια εκλογή της 54χρονης πρώην επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας, καθώς, όπως αναφερόταν σχετικά, πολιτικοί και Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία δεν έχουν ξεχάσει ότι στις 3 Οκτωβρίου 2005 η Ούρσουλα Πλάσνικ, ως τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε προσπαθήσει με πολλή δυναμισμό να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται του ΟΑΣΕ, γίνεται όχι με ψηφοφορία αλλά στη βάση συναινετικής απόφασης των χωρών-μελών, έπειτα από πρόταση του προεδρεύοντα του οργανισμού και μετά την εξέταση των υποψηφιοτήτων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Για τη διαδοχή του Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό, τέσσερις χώρες έχουν προτείνει υποψηφίους τους και εκτός της Αυστρίας με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, η Πορτογαλία έχει ως υποψήφιο τον πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζοάο Σοάρες, η Τουρκία το νυν πρέσβη της στη Βραζιλία, Ερσίν Ερτσίν και η Ιταλία το διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ, Ερσίν Ερτσίν, διετέλεσε υπαρχηγός της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη και είναι σήμερα πρέσβης της Άγκυρας στη Βραζιλία και συγχρόνως “ειδικός πρέσβης” για Ευρωπαϊκά Θέματα Ασφάλειας του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος και είχε παρουσιάσει τον κ. Ερτσίν ως υποψήφιο, ήδη στη Συνάντηση Κορυφής του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ούρσουλα Πλάσνικ μετά την αποχώρησή της το Δεκέμβριο του 2008 από το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐστατο επί τέσσερα χρόνια – αρχικά στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός της με το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ και αργότερα στο “μεγάλο συνασπισμό” Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος – εργάζεται και πάλι ως υπάλληλος στο υπουργείο, είναι συγχρόνως και βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο η μελλοντική τοποθέτησή της ως πρέσβειρας της Αυστρίας στη Γαλλία. http://www.athina984.gr/node/151075

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube