Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουνίου 2011

Ρωσικό σχέδιο για Λιβύη Στη Βεγγάζη ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Πολεμικές κραυγές από ΝΑΤΟ

Φωτογραφία

ΣΤΑ πρόθυρα νέας φάσης φαίνεται πως εισέρχεται ο πόλεμος της Λιβύης μεταξύ των εξεγερμένων και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, παρά τις διεθνείς πιέσεις για ειρηνική έξοδο από την κρίση. Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχήμ δήλωσε ότι το καθεστώς απορρίπτει την τουρκική πρόταση για παροχή εγγυήσεων στον Καντάφι σχετικά με την αποχώρησή του. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον ηγέτη να αποχωρήσει. Κανείς δεν μπορεί να έρθει εδώ με ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει και την αποχώρηση του ηγέτη», τόνισε. Παρομοίως, ο πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Καντάφι την Κυριακή, δήλωσε στο πρακτορείο Ιnterfaxότι ο Καντάφι του είπε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα. Την ίδια ώρα πάντως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η δωδέκατη χώρα που αναγνώρισε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων στη Λιβύη, ως «τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού», ενώ στη Βεγγάζη (το προπύργιο των αντικαθεστωτικών) αφίχθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών, ο Βεστερβέλε αναγνώρισε τον «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού».
 

Το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, προειδοποίησε ότι «θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει του πολίτες» στα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την Ατλαντική Συμμαχία, «κατά μήκος της βορειοδυτικής πλευράς της Λιβύης, μεταξύ της Τρίπολης και των τυνησιακών συνόρων, οι Λίβυοι έχουν εδώ και καιρό αγανακτήσει με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και αμφισβητούν ανοικτά τη νομιμότητά του, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται υπό τις απειλές των επιθέσεων».
 
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Αφρική και τις κρίσεις στον αραβικό κόσμο, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ανακοίνωσε χθες ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Τρίπολη. «Η επίσκεψή μου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, κατόπιν εντολής του προέδρου», προσέθεσε. Την Παρασκευή ο Μαργκέλοφ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στην Τρίπολη το συντομότερο δυνατό για να συναντήσει εκεί μέλη της Κυβέρνησης και ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει στη συνέχεια ένα οδικό χάρτη για μια έξοδο από την κρίση.
 
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες για το έλεγχο της Μπρέγκα, πόλης στρατηγικής σημασίας, στην οποία υπάρχει σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου. Οι εξεγερμένοι προσπαθούν εδώ και βδομάδες να πάρουν τον έλεγχο της πόλης και, όπως μεταδίδεται, επιτέθηκαν την Κυριακή, αλλά απωθήθηκαν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 14/06/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube