Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιουνίου 2011

Ξεπέρασαν τους 8.500 οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Σους 8.538 ανήλθε σήμερα ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που πέρασαν στην Τουρκία, έπειτα από τη σημερινή άφιξη στη χώρα αυτή ακόμη 2.000 εκτοπισμένων, όπως έγινε γνωστό από επίσημη τουρκική πηγή. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονται κοντά στην Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου τουλάχιστον έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Οι Σύροι πρόσφυγες περνούν στην Τουρκία κυρίως από την πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τα σύνορα. Οι συριακές δυνάμεις εισέβαλαν την Κυριακή στηνΤζισρ αλ Σουγκούρ για να “εκδιώξουν τις ένοπλες οργανώσεις”.

Οι Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τέσσερις καταυλισμούς στην επαρχία Χατάι.

Ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής των 50.000 κατοίκων, με σκοπό να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι δε θα κλείσει τις πόρτες στους Σύρους που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα του.

Εν τω μεταξύ, έξι πολίτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην πόλη Αρίχα, κοντά στη Τζισρ αλ Σουγκούρ στη βορειοδυτική Συρία όπου ο στρατός συνεχίζει την επιχείρηση καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε σήμερα ένας ακτιβιστής.

“Έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Αρίχα”, στα ανατολικά τις τελευταίες ώρες, επισήμανε ο ακτιβιστής.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στην περιοχή έχουν διακοπεί από χθες Δευτέρα το πρωί. Οι αρχές αναφέρουν ότι ο στρατός αναζητεί “ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις”, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για βίαια επεισόδια.

Επίσης, ο στρατός της Συρίας έχει παρατάξει από χθες άρματα μάχης στα σύνορα με το Ιράκ. “Περίπου 10 άρματα μάχης και 15 με 20 οχήματα μεταφοράς στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη Άμπου Καμάλ”, 500 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, δήλωσε ο ίδιος ακτιβιστής.

Οι μαρτυρίες ενός Σύρου συνταγματάρχη που λιποτάκτησε
Για διαφωνίες στους κόλπους του συριακού στρατού μιλάει ένας Σύρος συνταγματάρχης που λιποτάκτησε. “Στη Τζισρ αλ Σουγκούρ ο συριακός στρατός προχωρούσε, με τις δυνάμεις του πυροβολικού εμπρός και τα τανκς πίσω. Προσπάθησα να προστατεύσω τους πολίτες”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο συνταγματάρχης Χουσέιν Χαρμούς, πρόσφυγας από την Πέμπτη στη τουρκο-συριακή μεθόριο, κοντά στο χωριό του Γκιουβετσί.

“Μαζί μου αυτομόλησαν ομάδες στρατιωτών. Δεν είχαμε παρά ελαφρύ οπλισμό και νάρκες. Προσπαθήσαμε να παγιδεύσουμε τον συριακό στρατό για να τον καθυστερήσουμε και να επιτρέψουμε στους αμάχους να διαφύγουν από την πόλη”, είπε, διευκρινίζοντας ότι τοποθέτησε νάρκες στην πορεία των συριακών δυνάμεων.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες την Κυριακή ανάμεσα σε μονάδες του συριακού στρατού στην πόλη, πληροφορίες που ωστόσο διέψευσε ο συνταγματάρχης.

“Ο στρατός έλαβε τη διαταγή να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις διαδηλώσεις και να κάνει τους ανθρώπους να σιωπήσουν. Μας διέταξαν να ανοίξουμε πυρ εναντίον των ανθρώπων, εάν οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν. Δεν δέχθηκα τις αλλαγές. Αλλά είδα αυτό που έκαναν ορισμένοι στρατιώτες… Είδα τανκς να βάλλουν εναντίον πόλεων, είδα το πυροβολικό να ανοίγει πυρ, τα ελικόπτερα να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα”, δήλωσε ο Χαρμούς.
“Ο συριακός στρατός σκοτώνει πολίτες και διώχνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους… Τα χωριά είναι άδεια, οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί προς τα σύνορα, προς το εξωτερικό”, είπε ο ίδιος.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία Ιρανών στρατιωτών και ενόπλων της οργάνωσης Χεζμπολάχ στις τάξεις των συριακών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην καταστολή της συριακής εξέγερσης, παρουσία για την οποία κάνουν λόγο μαρτυρίες, ο Σύρος συνταγματάρχης την επιβεβαιώνει: “Το θυμάμαι καλά, στη Δαμασκό, στην περιοχή της Σάκμπα, είδα τους ανθρώπους που διαδήλωναν και τους είδα σε δράση… Είδα με τα μάτια μου τους ελεύθερους σκοπευτές που ήταν ακροβολισμένοι στους υψηλούς ορόφους, Ιρανούς και ένοπλους της Χεζμπολάχ που πυροβολούσαν εναντίον του πλήθους”.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=284246 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube