REAL TIME |

Weather Icon

Σόου της RΑF από την Κύπρο -Επιχειρησιακές πτήσεις στη Λιβύη με Βρετανίδες δημοσιογράφους

ΣΟΟΥγια τους Βρετανούς μέσω δύο δημοσιογράφων – της πολεμικής ανταποκρίτριας του ΒΒCκαι της πολεμικής ανταποκρίτριας της εφημερίδας Τhe Sun, επιχείρησε η RΑFαπό τη βάση Ακρωτηρίου τις τελευταίες μέρες, μεταφέροντάς τις σε επιχειρησιακή κατασκοπευτική αποστολή πτήσης για αναγνώριση στόχων του στρατού και της κυβέρνησης Καντάφι στη Λιβύη. Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι το κέντρο κατασκοπείας, που λαμβάνει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τις εικόνες, βρίσκεται επίσης στο Ακρωτήρι.

Η πτήση στην οποία συμμετείχαν έγινε με κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου SentinelR1, που έχει τη βάση του στο Ακρωτήρι και οι δημοσιογράφοι εντυπωσιάστηκαν από τα διπλά συστήματα ραντάρ εναέριας επιτήρησης που διαθέτει, τα συστήματα εντοπισμού και φωτογράφισης στόχων και τα συστήματα εντοπισμού πυραύλων στο έδαφος, από ύψος 40.000 ποδών που πετά το αεροσκάφος.
Το έμπειρο προσωπικό του αεροσκάφους μπορεί να εντοπίσει ακόμα και ψύλλους στ’ άχυρα, να φωτογραφίσει με υψηλή ανάλυση δυνάμεις του Καντάφι και να ενημερώσει για στόχους τα μαχητικά. Ειδικά συστήματα αναλύουν φωτογραφίες και εξάγουν συμπεράσματα για την κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο διοικητής των Sentinel εξήγησε στις Βιρτζίνια Χουίλερ της εφημερίδας Τhe Sun και Καρολίνα Γουάτ του ΒΒC, ότι τα βρετανικά κατασκοπευτικά και οι δυνάμεις του Καντάφι παίζουν κάθε βράδυ ένα παιγνίδι σαν αυτό «της γάτας με το ποντίκι», αφού οι επίγειες δυνάμεις μετακινούνται για να κρυφτούν κι αυτοί πετούν για να τις ανακαλύψουν. Και καυχήθηκαν ότι διαθέτουν συστήματα ανακάλυψης του εχθρού που μοιάζουν με αυτά του «πολέμου των άστρων».

Οι εικόνες των ραντάρ και οι φωτογραφίες, αποκαλύπτει το προσωπικό του αεροσκάφους, στέλλονται «ζωντανά», στη Βάση Ακρωτηρίου όπου υπάρχει ειδική μονάδα ανάλυσης και επεξεργασίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνονται αποφάσεις για άμεσες αεροπορικές επιθέσεις. Ακόμα και η πορεία που θα ακολουθήσει το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, καθορίζεται με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει το κατασκοπευτικό κέντρο στο Ακρωτήρι, από κλειστές και ανοικτές πηγές, δηλαδή από πληροφοριοδότες και κατασκοπευτικά μέσα ή από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες της χώρας.

Η αποστολή με τη συμμετοχή των δύο δημοσιογράφων είχε διάρκεια 11 ωρών και το αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη Μισράτα, τη Σίρτη και τη Βεγγάζη σε συνολικό μήκος πτήσης 5.000 μιλίων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνονται και έκτακτες επείγουσες αποστολές, όπως για εντοπισμό πυροβόλων που εμφανίζονται και βάλλουν κατά των δυνάμεων της εξέγερσης. Παρακολουθούν επίσης διαδικασίες βομβαρδισμών από νατοϊκά αεροσκάφη, ώστε να καταγράφουν τους στόχους και τις δυνάμεις που επλήγησαν και αυτές που διαφεύγουν, καταγράφοντας τη νέα τους θέση.
Τα Sentinelαπό το Ακρωτήρι έχουν εκτελέσει, όπως ενημέρωσαν τις πολεμικές ανταποκρίτριες, «περισσότερες από 35 αποστολές πάνω από τη Λιβύη», ενώ συμμετείχαν και στην επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος αμερικανικού μαχητικού που συνετρίβη εκεί τον Μάρτιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 13/05/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube