Weather Icon

Η CIA για την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν: Αποκλείστηκε συνεργασία με το Πακιστάν για το φόβο διαρροών

Η CIA για την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν: Αποκλείστηκε συνεργασία με το Πακιστάν για το φόβο διαρροών
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί σύσκεψη με θέμα τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο «Situation Room» του Λευκού Οίκου Ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα έδωσε μια ανέλπιστη ώθηση στη δημοτικότητα του κ. Ομπάμα καθώς το 39% των Αμερικανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters ότι η άποψή τους για τις ηγετικές ικανότητες του Προέδρου έχει αλλάξει.

Η CIA απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν διότι «είχε αποφασιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους Πακιστανούς θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή: Μπορεί να ενημέρωναν τους στόχους». Τα παραπάνω δηλώσε ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time.

Ο Πανέτα ανέφερε ακόμη ότι οι συνεργάτες του ήταν κατά 60 με 80% βέβαιοι ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο κτιριακό συγκρότημα. Όπως ανέφερε, οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον Μπιν Λάντεν ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του παρά τις πληροφορίες που τους είχαν οδηγήσει σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα.
Στο Λευκό Οίκο ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα έδωσε νέες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση κατά του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο Λάντεν αντιστάθηκε και δέχθηκε τα πυρά των αμερικανικών στρατιωτών, όμως δεν ήταν οπλισμένος. Αλλοι όμως στο συγκρότημα όπου βρισκόνταν ήταν οπλισμένοι.
Σημειωσε ακόμη πως η φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι «φρικιαστική» υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα τη δώσει στη δημοσιότητα ή όχι.
Οι πακιστανικές αρχές από την πλευρά τους εξέφρασαν «ανησυχία και επιφυλάξεις αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έφερε εις πέρας αυτήν την επιχείρηση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια της πακιστανικής κυβέρνησης».
Τέτοιες «μονομερείς ενέργειες χωρίς την άδεια» των αρχών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν «προηγούμενο για οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ισλαμαμπάντ σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή του αυτή ότι δεν γνώριζε τίποτε εκ των προτέρων για την επιδρομή αυτή, αλλά διευκρινίζει ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο, χρησιμοποιώντας “νεκρά σημεία” όσον αφορά την κάλυψη των ραντάρ, τα οποία σημεία υπάρχουν λόγω των λόφων που περιβάλλουν την βορειοδυτική πόλη Αμποταμπάντ όπου έγινε η επιχείρηση κατά του αρχηγού της Αλ Κάιντα.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι αεροσκάφη της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας σηκώθηκαν εντός λεπτών από τη στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρχές για την αμερικανική επιχείρηση, αλλά δεν υπήρξε εμπλοκή με τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς αυτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον πακιστανικό εναέριο χώρο.
Τέλος το πακιστανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η αμερικανική επιδρομή από το 2009 και ότι είχε συνεχίσει να το κάνει ως τα μέσα Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν έδωσε μια ανέλπιστη ώθηση στη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, καθώς το 39% των Αμερικανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερς ότι η άποψή τους για τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου έχει αλλάξει.
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) είπαν επίσης ότι έχουν πλέον καλύτερη άποψη για τους χειρισμούς του Ομπάμα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Το 32% θεωρεί ότι ο Ομπάμα αξίζει τους περισσότερους επαίνους για την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον του συγκροτήματος όπου διέμενε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Μόνο το 13% πιστώνει την επιτυχία αυτή στον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.
Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε εξάλλου ότι μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν βλέπει πιο ευνοϊκά την κράτηση των ύποπτων για τρομοκρατία χωρίς δίκη στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα σε δείγμα 1.010 ενηλίκων, μέσω του Διαδικτύου.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube