Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2011

«Τρικυμία» στη σύμβαση του Παπανικολή Και ψαλίδι στις αμυντικές δαπάνες

«Τρικυμία» στη σύμβαση του Παπανικολή Και ψαλίδι στις αμυντικές δαπάνες

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ -ΝΕΑ
Εμπλοκή στην υπόθεση της νέας σύμβασης για τον επιπλέον αριθμό υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής» διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά την καθυστέρηση από την πλευρά των κατασκευαστών -και συγκεκριμένα της γερμανικής πλευράς που διατηρεί το 25% του Σκαραμαγκά – να χορηγήσει τα συμβατικώς απαραίτητα «πιστοποιητικά» που προβλέπουν οι ρήτρες διαφάνειας και ελέγχου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μπλοκαριστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η εκταμίευση της δόσης των 50 εκατ. ευρώ που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για τα μέσα Μαΐου.


Την ίδια στιγμή πάντως κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ – Πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ), καθώς εταιρείες από τρεις χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποιας μορφής στρατηγική συνεργασία με την κρατική αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι συνεχίζεται η προετοιμασία για την αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται ή θα κλείσουν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης κ.λπ. Επανέλαβε μάλιστα σε δημόσια τοποθέτησή του λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Πεντάγωνο ότι πλέον «οι δημόσιες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα σε σχέση με άλλους μεγάλους τομείς δημόσιων δαπανών είναι δραστικά περιορισμένες και πάντως δεν είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας σε καμία περίπτωση».

Για το θέμα των Ναυπηγείων ο κ. Βενιζέλος έχει στείλει επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας της Γερμανίας κ.κ. Σόιμπλε και Ντεμιζιερ, με την οποία τους κοινοποιεί τη σχετική επιστολή του προς την ηγεσία της γερμανικής εταιρείας Τίσεν, που μετέχει (διά του ναυπηγείου ΗDW) ως υποκατασκευαστής στο πρόγραμμα των υποβρυχίων. Κατά τις πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Αμυνας, η απάντηση που έφθασε χθες από τους γερμανούς κατασκευαστές ότι η εταιρεία συμμορφώνεται αλλά ο όγκος των στοιχείων είναι μεγάλος, δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά που θεωρεί την τήρηση των ρητρών απαραίτητη, πολύ περισσότερο που υπάρχουν σκιές από προηγούμενες κινήσεις της πλευράς αυτής καθώς και ότι αυτό το απαιτεί το κοινοτικό δίκαιο. Οι ρήτρες αυτές αφορούν τη μη χρησιμοποίηση μεσαζόντων και οφσόρ εταιρειών, τη δυνατότητα ελέγχων κ.λπ. Σύμφωνα με άλλη πηγή του υπουργείου, στην όξυνση της κατάστασης έχουν συμβάλει και προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων από το Αμπου Ντάμπι (η πλευρά αυτή διά του κ. Σάφα έχει το 75% του Σκαραμαγκά) και των γερμανών εταίρων. Οσον αφορά τη μη έναρξη ακόμα εργασιών για τα 2 νέα υποβρύχια παρότι έχει δοθεί ήδη η α’ δόση του 2011, πηγές του Ναυτικού αναφέρουν πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, μεταξύ των άλλων, με μεταφορά του αντιστοιχούντος ποσοστού ιδιοκτησίας στο ελληνικό Δημόσιο.

Ψαλίδι στις αμυντικές δαπάνες

Στο τομέα των δαπανών τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σε σημερινή του ομιλία του σε αξιωματικούς της Σχολής Εθνικής Αμυνας, 14,5 δισ. ευρώ φθάνει το ποσό που έχει υπολογιστεί για τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 15 χρόνια. Ο υπουργός Αμυνας που άσκησε κριτική στη Ν.Δ. για την πολιτική που… δεν εφήρμοσε στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων αλλά και την απαξίωση του «Παπανικολής», μίλησε κυρίως για την οικονομία σε σχέση με τις δαπάνες για εξοπλισμούς και μεταξύ των άλλων τόνισε:

• «Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας από πέρυσι, το 2010 και με πολύ καθαρό τρόπο από φέτος, το 2011, κινούνται συνολικά σε επίπεδο χαμηλότερο του 2% του ΑΕΠ».

• «Εχουμε πετύχει μια μείωση του προϋπολογισμού, η οποία φτάνει πια το 25% σε σχέση με το 2009». Αυτό, είπε, «ενώ έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό σημείο τις επιπτώσεις των οριζόντιων εισοδηματικών περικοπών στο στρατιωτικό προσωπικό. Δηλαδή, καταφέραμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές περικοπές αυτού του είδους, γιατί ούτως ή άλλως αυτό που η Πολιτεία προσφέρει στο ένστολο προσωπικό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αξίζει το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω του βάρους και της σημασίας της προσφοράς του στην πατρίδα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίσαμε τους προηγούμενους μήνες και το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα που ήταν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών. Βεβαίως, όταν βλέπει κανείς τώρα τον συνολικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, που σε επίπεδο πραγματοποιήσεων για το 2011 θα κινηθεί μεταξύ 4,5 και 4,7 δισ. ευρώ (πιο κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ), από τα 6 και πλέον δισ. ευρώ των προηγούμενων οικονομικών ετών, θα δει ότι το ποσοστό της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τη συνολική δαπάνη».

• Εξοπλισμοί: «Εχουμε περιορίσει τις εκταμιεύσεις, πέρυσι στο 1,1 δισ. ευρώ, φέτος θα κινηθούμε χαμηλότερα από το όριο αυτό και στόχος μας είναι από του χρόνου και για τα επόμενα 15 χρόνια να μην ξεπερνάμε σε ετήσια βάση τα 800 – 850 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες θα κινούνται στο επίπεδο του 0,3% του ΑΕΠ. (…) Είναι σε σχέση με τον όγκο του ΕΣΠΑ λιγότερο από το περίπου 3,5%. Αρα, σε σχέση με άλλους μεγάλους τομείς δημόσιων δαπανών, οι δημόσιες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα είναι δραστικά περιορισμένες και πάντως δεν είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας σε καμία περίπτωση».

• Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Προμηθειών της 15ετίας 2011-2025 είπε ότι κινείται σε επίπεδο συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 14,5 δισ. ευρώ. Αυτό. πρόσθεσε, «σε συνδυασμό με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και με δεδομένο ότι φυσικά δεν πρόκειται να εκτελεστεί πλήρως αυτός ο κατάλογος προτεραιοτήτων που συγκροτεί μια δεξαμενή μέσα στην οποία πρέπει να κινηθούμε, μας επιτρέπει να τηρούμε το όριο πληρωμών των 850 εκατ. ευρώ για τα επόμενα έτη».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube