REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Μαΐου 2011

Διαφάνεια στους εξοπλισμούς για την άμυνα και ασφάλεια

YΠO τον διαρκή έλεγχο της Βουλής τίθεται όλο το σύστημα δημοσίων συμβάσεων προμηθειών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του Yπουργείου Εθνικής Aμυνας που κατατέθηκε στη Βουλή, «διατηρείται και επεκτείνεται ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και εισάγονται «αυστηρότερες και αναλυτικές εγγυήσεις διαφάνειας».
Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται «απαγορεύσεις για τη χρηματοδότηση ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων αλλά και εξωχώριων εταιριών ενώ εισάγεται υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συμβάσεων με υποκατασκευαστές, υπεργολάβους, συμβούλους». Επιπλέον, ο ανάδοχος δεσμεύεται με ρήτρα ακεραιότητας η οποία προβλέπει ότι «απαγορεύονται οι παράνομες πληρωμές που γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της σύμβασης».

Ταυτόχρονα, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «ορίζεται εφεξής αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού είτε αυτές είναι κύριες είτε συμβάσεις υποστήριξης.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας στα εξοπλιστικά καθώς, όπως επισημαίνεται, «ο χώρος των αμυντικών προμηθειών είναι διαχρονικά βεβαρημένος», ενώ «φήμες, καταγγελίες, δικαστικές και κοινοβουλευτικές έρευνες, ακριτομυθίες και υπαινιγμοί διαμορφώνουν μία πολύ βαριά ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια». Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

• τυποποιείται η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων σε εναρμόνιση με την κοινοτική Οδηγία 2009/81/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο,

• εισάγεται κώδικας δεοντολογίας που αφορά στις επαφές του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ με τους εκπροσώπους των εταιριών και φορέων που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς,

• καταργούνται οι θεσμοί της εθνικής βιομηχανικής συμμετοχής και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) που επί σειρά ετών αποτελούσαν την αφορμή για τη διασπάθιση πολύτιμων εθνικών πόρων προοριζόμενων για τους εξοπλισμούς,

• ορίζεται ρητά απαγόρευση χρηματοδότησης ενδιαμέσων, μεσαζόντων ή πρακτόρων, όπως και συμμετοχή εξωχώριων εταιριών στις σχετικές συμβάσεις αφού καθιερώνεται υποχρέωση γνωστοποίησης όλων των υποκατασκευαστών, υπεργολάβων, συμβούλων κ.λπ. που εμπλέκονται σε κάθε σύμβαση.

Tέλος, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ορίζεται ως αρμόδια για τη διαπραγμάτευση, σύναψη και παρακολούθηση όλων των συμβάσεων που αφορούν προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.http://www.express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube