Weather Icon
Ιράν , Τρομοκρατία 5 Μαΐου 2011

Στενούς δεσμούς της ιρανικής Αλ-Κοντς με την Αλ Κάιντα

Η επίλεκτη ιρανική μονάδα Αλ-Κοντς υποστηρίζει την αλ Κάιντα και έχει στενούς δεσμούς με την οργάνωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η έκθεση αυτή που συντάχθηκε από την εταιρία συμβούλων σε θέματα στρατηγικής Kronos για λογαριασμό μελών του Κογκρέσου (Congressional Anti-Terrorism Caucus) κάνει λόγο για σταθερούς δεσμούς ανάμεσα σε αυτό το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και στην αλ Κάιντα.


«Το Ιράν έχει αθόρυβα δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση εργασίας με τους ηγέτες της αλ Κάιντα. Σκοπός αυτής της σχέσης είναι να περιοριστεί η αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή και στην νότια Ασία», δήλωσε ο Μάικλ Σ.Σμιθ, εισηγητής της έκθεσης.
Με βάση την σχέση αυτή «το Ιράν βοηθά την αλ Κάιντα να κινητοποιήσει τρομοκράτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προσφέροντας την αναγκαία υποστήριξη ώστε να ευρύνει η αλ Κάιντα την ακτίνα δράσης της», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί στις σχέσεις αυτές εξαιτίας την προκατάληψης ότι οι ιρανοί σιίτες και μη άραβες δεν συνεργάζονται με άραβες μαχητές και σουνίτες της αλ Κάιντα.
Οι σχέσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία 1990 όταν μέλη της δύναμης Αλ-Κοντς συνεργάζονταν με την Χεζμπολάχ για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων του μπιν Λάντεν.
«Από την 11η Σεπτεμβρίου η συνεργασία αυτή ενισχύεται. Εκατοντάδες μέλη της αλ Κάιντα, αλλά και μέλη των οικογενειών των ηγετών της οργάνωσης, όπως ο Μπιν Λάντεν έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράν», επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της έκθεσης, «αν δεν γίνει κάτι, οι σχέσεις Ιράν-αλ Κάιντα θα κοστίσουν ακριβά στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους».
http://www.ant1online.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube