Γενικά θέματα 5 Μαΐου 2011

Η Κομισιόν συλλέγει στοιχεία για καταστροφή Καρπασίας Απάντηση Φούλε σε Χατζηγεωργίου – Παπαδοπούλου

TONκίνδυνο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος της Καρπασίας έθεσαν ενώπιον της Κομισιόν οι ευρωβουλευτές Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Τάκης Χατζηγεωργίου, για να λάβουν από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε την απάντηση πως το ζήτημα αυτό επιβεβαιώνει και πάλι την ανάγκη ταχείας και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, με σκοπό την επανένωση της νήσου και την άρση της αναστολής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές της Κύπρου όπου η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές πως η Επιτροπή συλλέγει όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούν κατασκευαστικά έργα στην περιοχή της Καρπασίας και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ενδιαφερόμενους φορείς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εν λόγω έργο θα είναι συμβατό προς τις αξίες διαφύλαξης της εν λόγω δυνητικά Νatura 2000 περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και συγκεκριμένα της οδηγίας για τους οικότοπους. Τόνισε πως καθώς η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές έχει ανασταλεί, η Επιτροπή δεν διαθέτει νομικά μέσα για την επιβολή της συμμόρφωσης προς τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές Χατζηγεωργίου και Παπαδοπούλου ενημέρωσαν τον Επίτροπο Φούλε για τις νέες προσκλήσεις στις οποίες προχωρεί το τουρκικό κατοχικό καθεστώς εμμένοντας στη δημιουργία των φοιτητικών εστιών, του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου, σε μια περιοχή ανόθευτη περιβαλλοντικά στην κατεχόμενη Καρπασία. Οπως επεσήμαναν, παρόλο που οι οικοδομικές δραστηριότητες γίνονται έξω από την προστατευόμενη περιοχή Νatura, εν τούτοις πραγματοποιούνται σε μια παρθένα περιβαλλοντικά περιοχή, η οποία χρήζει προστασίας, γι’ αυτό άλλωστε και το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life την έχει προτείνει ως μέρος του δικτύου Νatura 2000, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση την έχει συμπεριλάβει σε ερευνητικά της προγράμματα.

Οπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Φούλε, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Επιτροπή χρηματοδοτεί επί του παρόντος το σχέδιο “τεχνική συνδρομή για τη διαχείριση και την προστασία δυνητικών ζωνών Νatura 2000 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου”.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 04/05/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube