Μέση Ανατολή , Ρωσία 13 Μαΐου 2011

Κατοίκον εργασία για τα πολιτικά λάθη

Κατοίκον εργασία για τα πολιτικά λάθη

Η Ρωσία ως ενεργό μέλος του «μεσανατολικού κουαρτέτου» θα φέρει μέρος της ευθύνης για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Τη σχετική δήλωση έκανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ανω Βουλής (Συμβουλίου της Ομοσπονδίας) Μιχαήλ Μαργκέλοφ σε συνάντηση στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ.

Συνάπτοντας συμφιλιωτική συμφωνία, τα κινήματα Φατάχ και ΧΑΜΑΣ μπορούν να μετακινήσουν από το νεκρό σημείο τη διαδικασία της διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το ποιές δυνάμεις θα νικήσουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστίνη, θεωρεί η ηγεσία της Ρωσικής Γερουσίας.

Η συμφιλίωση μεταξύ της ριζοσπαστικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ και του μετριοπαθούς παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ, ίσως, θα δώσουν νέα ώθηση για τη διευθέτηση της χρόνιας μεσανατολικής διένεξης, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Γερουσίας Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

– Οι Παλαιστίνιοι έκαναν μεγάλο βήμα μπροστά, αφού συμφώνησαν για την ενότητα στις γραμμές τους. Πρόκειται ακριβώς για ό,τι η Ρωσία τους καλούσε να κάνουν σαν μέλος του «κουαρτέτου» διεθνών μεσολαβητών για τη διευθέτηση του μεσανατολικού (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, ΕΕ και ΟΗΕ) – από την αρχή των σκληρών αντιθέσεων μεταξύ της Φατάχ και της ΧΑΜΑΣ, οι οποίες κατέληξαν σε αιματηρές συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας. Αυτή η συμφωνία ελπίζω ότι δεν αποτελεί απλώς τακτικό ελιγμό, αλλά σοβαρή στρατηγική επιλογή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Το κύριο ερώτημα είναι, αν η ΧΑΜΑΣ είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τη θέση του «κουαρτέτου», θεωρεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ.

– Στο σχηματισμό μεικτής κυβέρνηση της Φατάχ και της ΧΑΜΑΣ υπάρχει και ορισμένη ευκαιρία και ορισμένος κίνδυνος. Η ισραηλινή θέση συνίσταται στο ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί στη βάση της πλήρους εφαρμογής των όρων του «κουαρτέτου», που είναι η απόρριψη της τρομοκρατίας και η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ. Ελπίζουμε ότι η θέση μας θα υποστηριχτεί από τα μέλη του «κουαρτέτου».

Ας υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί στις αρχές Μαϊου. Στις 14 Μαϊου τα δυο μέρη θα μεταβούν στο Κάιρο για συνομιλίες με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των εκλογών Προέδρου, καθώς και Βουλής και Εθνικού Συμβουλίου. Ο κύριος στόχος είναι η ανακήρυξη φέτος το φθινόπωρο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσα στα σύνορα του 1967 και η διεθνής αναγνώρισή του, μεταξύ άλλων και στον ΟΗΕ.

Κατα την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, η εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή θα εξαρτάται, κυρίως, από το αν θα μπορέσουν οι εκπρόσωποι της ΧΑΜΑΣ να απορρίψουν τις ριζοσπαστικές απόψεις στο δρόμο της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.http://greek.ruvr.ru/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube