Weather Icon

Εκνευρισμός στην Τουρκία από τα γεγονότα της γειτονιάς της

Εκνευρισμός στην Τουρκία από τα γεγονότα της γειτονιάς της
Με τα γεγονότα της Συρίας και την πρόσφατη ανακοίνωση περί θανάτου του Μπιν Λάντεν, οι ανησυχίες επιτάθηκαν

Από την πρώτη στιγμή των «εξεγέρσεων» στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, η ανησυχία της Τουρκίας ήταν έκδηλη. Και πώς να μην είναι, όταν σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της είναι εδραιωμένη η πεποίθηση, πως η δημιουργία του (αυτόνομου, αλλά είναι θέμα χρόνου) ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, θα επιφέρει σημαντικές εδαφικές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Ήδη, η πρώτη δημόσια αντίδραση της επίσημης Τουρκίας συνέβη στη χώρα μας προ καιρού, με τον Τούρκο συνταγματάρχη να αποχωρεί από σύναξη των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ, όταν ο ομιλητής παρουσίασε αμερικανικό χάρτη με κουρδικό κράτος να περιλαμβάνει και περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών, ότι επρόκειτο απλώς για ένα σενάριο ινστιτούτου στρατηγικών μελετών δεν καθησύχασε την πολιτικοστρατιωτική τουρκική ηγεσία.
Με τα γεγονότα της Συρίας και την πρόσφατη ανακοίνωση περί θανάτου του Μπιν Λάντεν, οι ανησυχίες επιτάθηκαν.

Η Τουρκία βέβαια ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φόνο του Μπιν Λάντεν, τόσο δια του στόματος του προέδρου κ. Γκιουλ, όσο και από το κυβερνών κόμμα και την τουρκική αντιπολίτευση. Αυτό κράτησε λίγο, διότι ήδη άρχισε εκδηλούμενος ο προβληματισμός για τα μέλλοντα να συμβούν.

Σύμφωνα με τα αναγραφέντα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας, μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις, τουρκικά μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τη «δολοφονία», όπως γράφουν, του ηγέτη της Αλ Κάϊντα. Κοινή συνισταμένη των σχολίων είναι ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ισοδυναμεί με «επίθεση» στη μουσουλμανική πίστη.

Σε σχετικό άρθρο γνώμης, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» παραθέτει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση: «Η Αμερική η οποία ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταύτιση των αρχών του Ισλάμ με την τρομοκρατία, σκότωσε και έθαψε στην θάλασσα ένα άτομο, το οποίο θεωρεί ότι φέρει ευθύνη για καθετί κακό». Και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η στάση της Δύσης απέναντι στο μουσουλμανικό κόσμο χαρακτηρίζεται από προκαταλήψεις.

Πιο σκληρό σε χαρακτηρισμούς εμφανίζεται το επίσημο όργανο του συντηρητικού Κόμματος Ευτυχίας, «Μιλλί Γκαζέτε», το οποίο χαρακτηρίζει τις Η.Π.Α. ως «παγκόσμιο ληστή». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Μπιν Λάντεν δολοφονήθηκε από «χριστιανούς σιωνιστές» και ότι οι Η.Π.Α. επωφελήθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν σταυροφορία κατά του Ισλάμ. Η εφημερίδα αναρωτιέται γιατί οι Η.Π.Α. δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον Μπιν Λάντεν επί μια δεκαετία.

Αυτό το γεγονός ήρθε να προστεθεί στην ανησυχία των Τούρκων αρμοδίων για την κατάσταση στη Συρία. Μέχρι σήμερα, ήταν ευνοϊκή για την Τουρκία η ύπαρξη καθεστώτων στις αραβικές χώρες, που δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη ακραίων ισλαμικών κινημάτων. Άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία της να ηγηθεί κοσμικών-μουσουλμανικών κρατών, υπό δημοκρατική επίφαση. Οι ανατροπές όμως που συμβαίνουν και το άδηλο μέλλον των καθεστώτων των αραβικών κρατών, ιδίως της Συρίας, προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Από τη στιγμή που άρχισε να ταρακουνιέται το καθεστώς Μπάαθ, η Τουρκία προβληματίζεται σχετικά με τους σχεδιασμούς Αμερικανών και Ισραηλινών, φοβούμενη ότι τα σχέδιά τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά της. Την ίδια ανησυχία εκφράζει και για τη στάση του Ιράν, το οποίο πάντως μέχρι στιγμής είναι το ίδιο ανήσυχο, αλλά επιφυλακτικό. Το άμεσο πρόβλημα της Τουρκίας είναι φυσικά ο περιορισμός της ακτίνας δράσης των Κούρδων αυτονομιστών στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Να σημειωθεί, ότι στον προαναφερόμενο χάρτη, το κουρδικό κράτος αποσπά εδάφη όχι μόνον από την Τουρκία, αλλά και από Συρία και Ιράν.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, παραθέτει άρθρο ειδικού, ο οποίος υποστηρίζει πως πιθανή επικράτηση της συριακής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης -με τη βοήθεια Η.Π.Α. και Ισραήλ- είναι το χειρότερο ενδεχόμενο για την Τουρκία. Και ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει επαφές με ομάδες, όπως οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί, να έρθει σε συνεννόηση με τις μουσουλμανικές χώρες και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση της Συρίας, κάτι το οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς και στην περίπτωση της Λιβύης.

Είναι ίσως ευκαιρία, καθ’ ην στιγμή η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα την περίσταση για οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, καμιά χώρα δεν μπορεί να ανοίξει, όσο ισχυρή και αν είναι. Αυτό μάλλον είναι ευχή, διότι ελλείπουν από την ελληνική πολιτική σκηνή άνδρες με αποφασιστικότητα.

Ο Μακεδών-http://voria.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube