Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Δεν περιορίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Ευ. Βενιζέλος: Δεν περιορίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Η μείωση των δαπανών για την Αμυνα, στο 0,3% του ΑΕΠ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Όπως είπε ο υπουργός, φέτος οι πληρωμές μας για αμυντικές δαπάνες θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως θέλουμε να μην ξεπερνάμε τα 800 εκατ. έως 850 εκατ. ευρώ ανά έτος.

«Κανείς δεν θέλει να πληρώνουμε αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με συνοχή και συνέπεια, γιατί αλλιώς δημιουργείται απαξιωτικό κλίμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της ’μυνας και της Ασφάλειας, ενσωματώνει την Οδηγία 2009/81/ΕΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των εγγυήσεων διαφάνειας που θα τις διέπουν.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας επισήμανε μεν ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, δήλωσε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την οδηγία, καθώς εξασφαλίζει τη διαφάνεια και «αποτρέπει όλους εκείνους τους επίορκους να χρησιμοποιούν τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων για να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα του λαού».

Εκ μέρους του ΚΚΕ η κ. Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκών αμυντικών συμφερόντων και συμφερόντων της Τρόικας και δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ιω. Κοραντής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά ζήτησε διευκρινίσεις σε διατάξεις που αφορούν τόσο τα οικονομικά όσο και την Αμυνα και ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Τέλος, ο κ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η οδηγία αυτή συντάχθηκε για να ικανοποιήσει την επιθετική στρατιωτική πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων των ισχυρότερων χωρών της Ένωσης.

ΑΟΖ
Ερωτηθείς σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραια, αλώβητα και ενεργά όλα τα δικαιώματά της και όλες τις δικαιοδοσίες της, που απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαίο της Θάλασσας και αυτό – όπως είπε – αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ.

Σημείωσε ακόμη ότι εμείς επιδιώκουμε να κυρωθεί η σύμβαση με την Αλβανία, η οποία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κύπρος και το Ισραήλ οριοθέτησαν την ΑΟΖ, υπονοούμενης της υφαλοκρηπίδας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και επίσης ότι στη Μεσόγειο η έκταση των δύο ζωνών είναι η ίδια, λόγω της διαμόρφωσης της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Επομένως η ΑΟΖ ενισχύει την εθνική μας επιχειρηματολογία και επιτρέπει μια ορθολογικότερη οριοθέτηση, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕhttp://www.naftemporiki.gr/

Χρεοκοπία και αφοπλισμός.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας πείσει με τα “όχι” του στα υπουργικά συμβούλια ότι δεν θα χρεκοπήσουμε -και τυπικά προφανώς εννοεί- δεν θα …αναδιαρθωθούμε και δεν θα …ανασχηματιστούμε,δεν θα δανειστούμε άλλα 60 δις ευρώ όπως διαδίδεται και προφανώς θα περιμένουμε κάποιο θαύμα.

Στο χώρο της άμυνας ωστόσο η “χρεοκοπία” που μας οδηγεί είτε μας αρέσει να το ακούμε ,είτε όχι σε ουσιαστικό αφοπλισμό είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια. Πριν η κυβέρνηση Παπανδρέου αναλάβει να μας οδηγήσει άρον άρον στο ΔΝΤ.

Η εύκολη λύση που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είχαν πάντα έτοιμη να παρουσιάσουν στους πολίτες ήταν η “περικοπή αμυντικών δαπανών”. Αφού πρώτα μας είχαν φορτώσει με αγορές άχρηστων στις περισσότερες περιπτώσεις οπλικών συστημάτων στο όνομα πάντα της αναποτελεσματικής “εξοπλιστικής διπλωματίας”, μετά σε κατάσταση πανικού,χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα άρχισαν τις “περικοπές” . Και την ίδια στιγμή συζητούσαν πάλι για αγορές πανάκριβων και αχρείαστων όπλων. Πραγματικό φρενοκομείο.

Δεν είναι μυστικό ότι η κατάσταση που επικρατεί στις ΕΔ είναι τραγική. Οι άκριτες και χωρίς καμία λογική περικοπές έχουν προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε θέματα σοβαρά όπως η συντήρηση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση χάραξης σοβαρής πολιτικής συμμαζέματος αλλά αντιθέτως με επιμονή συνεχίζεται η πολιτική των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων με δηλώσεις του τύπου “θα μειώσουμε 70% τις αμυντικές δαπάνες” κι άλλα τέτοια παράδοξα!

Δεν είναι δυνατόν να πείσουν κανένα τέτοιου είδους πυροτεχνήματα. Δεν μπορεί από τη μία η κυβέρνηση να προχωρά μέσα στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε σε συμφωνίες όπως αυτή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που αν υλοποιηθεί μέχρι τέλους -εξαιρετικά αμφίβολο πια- θα μας κοστίσει 1,3 δις ευρώ (!!!) .Και από την άλλη να προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει περικοπες στην άμυνα,αφήνοντας χωρίς συντήρηση το υπάρχον οπλοστάσιο της χώρας και καταρρακώνοντας το ηθικό του προσωπικού των ΕΔ όχι μόνο με το μπαράζ περικοπών στους μισθούς του,αλλά και με την απόλυτη απαξίωση του ,παρουσιάζοντάς το ,ούτε λίγο ,ούτε πολύ ως ένα πλήθος “ένστολων κηφήνων”.

Επειδή όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται σύντομα να βελτιωθεί,αντιθέτως μας περιμένει μία περίοδος χειρότερων οικονομικών εξελίξεων η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του ΥΕΘΑ θα πρέπει να σταματήσει να “πιπιλάει” τη καραμέλα των περαιτέρω μειώσεων στο χώρο της άμυνας. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να κόψει χωρίς να οδηγήσει τη χώρα όχι μόνο στη χρεοκοπία αλλά και στον αφοπλισμό. http://www.onalert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube