REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Τρομοκρατία 14 Μαΐου 2011

«Χτυπήστε στην καρδιά της Αµερικής»

Ο Οσάµα Μπιν Λάντεν προέτρεπε τους οπαδούς του να επιχειρήσουν τροµοκρατικές ενέργειες ανάλογης κλίµακας µε εκείνη της 11ης Σεπτεµβρίου! 
Ενεργός µέχρι το τέλος, γεµάτος νοσηρές ιδέες και σχέδια, παρέµεινε ο Οσάµα Μπιν Λάντεν, σύµφωνα µε το χειρόγραφο σηµειωµατάριό του αλλά και το υπόλοιπο υλικό – πέντε σκληρούς δίσκους υπολογιστών και 100 φλασάκια USB – που κατέσχεσαν οι αµερικανοί κοµάντος στο Αµποταµπάντ. Από µια πρώτη ανάλυση του «θησαυρού» αυτού, που έχει µεταφερθεί σε µυστική τοποθεσία της CIA στη Βιρτζίνια, προκύπτει πως ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα συνέβαλε στον σχεδιασµό κάθε τροµοκρατικού σχεδίου της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια· διατηρούσε επικοινωνία µε όλα ταπαρακλάδια της Αλ Κάιντα, συµπεριλαµβανοµένης της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, στην Υεµένη, και πίεζε σταθερά τουςοπαδούς του να βρουννέους τρόπους να χτυπήσουν τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η πεποίθηση που εξέφραζαν τα τελευταία χρόνια ειδικοί και αναλυτές, πως το λυσσαλέο ανθρωποκυνηγητό εναντίον του καιτα επιτυχηµένα πλήγµατα κατά της Αλ Κάιντα είχαν περιορίσει τον ΜπινΛάντεν σε ρόλο συµβολικό, αποδεικνύεται εσφαλµένη.

Μην περιορίζεστε στη Νέα Υόρκη, έγραφε ο αρχιτροµοκράτης στους θιασώτες του, σκεφτείτε κι άλλες περιοχές, όπως το Λος Αντζελες ή και µικρότερες πόλεις· «ανοίξτε» τον κατάλογο των στόχων· χτυπήστε και τρένα, όχι µόνο αεροπλάνα – την περασµένη εβδοµάδα οι ΗΠΑ αύξησαν τα µέτρα ασφαλείας στιςσιδηροδροµικές µεταφορές. Χτυπήστε, ειδυνατόν, σε σηµαδιακέςηµεροµηνίες, τους προέτρεπε, την Ηµέρα της Αµερικανικής Ανεξαρτησίας, για παράδειγµα, στις 4 Ιουλίου, ή κατά την επικείµενη 10η επέτειο της 11ης Σεπτεµβρίου· πάνω απ’ όλα, προσπαθήστε να σκοτώσετε µαζικά πολλούς Αµερικανούς. Γράφοντας στο σηµειωµατάριό του, ο Οσάµα Μπιν Λάντεν αναρωτιέται πόσους Αµερικανούς πρέπει να σκοτώσει ώστε να υποχρεωθούν οι ΗΠΑ νααποσυρθούν από όλες τις αραβικές χώρες.

Οι µικρές, διασκορπισµένες επιθέσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί µετά την 11η Σεπτεµβρίου, καταλήγει, δεν είναι αρκετές. Μόνο ένας απολογισµός χιλιάδων νεκρών, συµβουλεύει τους οπαδούς του, µια επίθεση αντίστοιχη της 11ης Σεπτεµβρίου, θα µπορούσε να επιφέρει αλλαγή της αµερικανικής πολιτικής.

Σύµφωνα πάνταµε την ανεπίσηµη ενηµέρωση πουέκαναν σε εκπροσώπους του Τύπου αµερικανοί αξιωµατούχοι, ο Μπιν Λάντεν ήθελε πολύ να µπει στοστόχαστρο, ει δυνατόν, ο ίδιος οΜπαράκ Οµπάµα· ή ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ·ή ο αµερικανός υπουργός Αµυνας τα τελευταία πέντε χρόνια, Ρόµπερτ Γκέιτς. Σεµια σηµείωσή του, εντούτοις, εκφράζει την εκτίµηση πως οαντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δεν «βαραίνει» αρκετά ώστε να συµπεριληφθεί στους στόχους.

Ο Σαουδάραβας παρέµενε ο εγκέφαλος της Αλ Κάιντα σύµφωνα µε τη CIA

Η σύζυγος που ήθελε να γίνει µάρτυρας
  Το 2000, ενόσω κρυβόταν ακόµα στο Αφγανιστάν, ο Οσάµα Μπιν Λάντεν είχε δώσει στις συζύγους του την επιλογή να εγκαταλείψουν τη χώρα και τον ίδιο. Η Υεµενίτισσα Αµάλ Αχµέντ Αµπντέλ Φατάχ αλ-Σάντα, όµως, που τον είχε παντρευτεί µε συνοικέσιο µόλις έναν χρόνο νωρίτερα, στα 18 της, του απάντησε πως «ήθελε να γίνει µάρτυρας στο πλάι του» και δεν θα τον εγκατέλειπε ποτέ. Το αποκάλυψε στον ανταποκριτή του Associated Press στην Υεµένη η οικογένεια της Αµάλ, η οποία πυροβολήθηκε στο πόδι κατά την έφοδο των αµερικανών κοµάντος στο Αµποταµπάντ και κρατείται σήµερα από τις πακιστανικές Αρχές µαζί µε την κόρη της και δύο ακόµα συζύγους του Μπιν Λάντεν.
Η Αµάλ παντρεύτηκε τον Μπιν Λάντεν το 1999. Εκτοτε η οικογένειά της την είδε µόνο µία φορά, το 2000, στη διάρκεια µιας περιπετειώδους επίσκεψης στο Αφγανιστάν. «Είναι αλήθεια πως η ζωή µου είναι µια ζωή συνεχών µετακινήσεων ανάµεσα σε σπηλιές στο Αφγανιστάν», είχε πει η Αµάλ στον πατέρα της, «αλλά παρά την πικρία αυτή, είµαι άνετα µε τον Οσάµα».

Αµερικανός γερουσιαστής είδε τις φωτογραφίες
ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του κόσµου θα χρειαστεί ενδεχοµένως να περιµένουν δεκαετίες ώσπου να δουν τις φωτογραφίες του νεκρού Οσάµα µπιν Λάντεν.

Τα µέλη των επιτροπών του αµερικανικού Κογκρέσου όµως που εποπτεύουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό έχουν ήδη αυτήν τη δυνατότητα – αρκεί να κλείσουν πρώτα ένα ραντεβού στην έδρα της CIA.

Ο πρώτος γερουσιαστής που τις είδε ήταν ο Ρεπουµπλικανός Τζέιµς Ινχοουφ, υποστηρικτής εξ αρχής της δηµοσιοποίησής τους. Του έδειξαν, όπως είπε, συνολικά 15 φωτογραφίες, εννέα από αυτές τραβήχτηκαν στο Αµποταµπάντ αµέσως µετά την επίθεση και τρεις στο αµερικανικό σκάφος USS Vinson, όπου προετοιµάστηκε η σορός του Μπιν Λάντεν για να ποντιστεί κατόπιν στη θάλασσα· οι υπόλοιπες τρεις ήταν παλαιότερες, ώστε να βεβαιωθεί και µόνος του πως επρόκειτο για τον Μπιν Λάντεν. «Αυτός ήταν. Πέθανε. Είναι παρελθόν» δήλωσε ο Ινχοουφ στο CNN.

Ο γερουσιαστής επιβεβαίωσε πως κάποιες φωτογραφίες είναι φρικιαστικές, δείχνουν – όπως περιέγραψε µακάβρια – εγκεφαλική ουσία να ξεχύνεται από την οφθαλµική κοιλότητα. Οµως, τουλάχιστον δύο, λιγότερο φρικτές φωτογραφίες από το USS Vinson, επέµεινε, µπορεί και πρέπει να δοθούν στη δηµοσιότητα, ώστε να µη µείνει σε κανέναν η παραµικρή αµφιβολία πως πρόκειται για τον Μπιν Λάντεν. Ο Ρεπουµπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜΑΚΚΈΙΝ, πάντως, δήλωσε πως δεν θέλει να δει τις φωτογραφίες: «Αρκετούς νεκρούς έχω δει στη ζωή µου» σχολίασε χαρακτηριστικά αυτός ο βετεράνος του Βιετνάµ.

ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ στους «New York Times», ο τέταρτος γιος του Μπιν Λάντεν, ο 30χρονος Οµάρ, καταγγέλλει εξ ονόµατος όλων των αδελφών του την «αυθαίρετη εκτέλεση» του πατέρα τους, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και ταπεινωτική» την πόντιση της σορού του στη θάλασσα και ζητεί να µάθει γιατί «δεν συνελήφθη και δεν δικάστηκε ώστε να αποκαλυφθεί στον κόσµο η αλήθεια».
Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν µια πράξη «νόµιµης εθνικής άµυνας» αντέτεινε χθες στο BBC ο αµερικανός υπουργός ∆ικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. «Αυτό που συνέβη στον Μπιν Λάντεν δεν ήταν δολοφονία» δήλωσε. «Η επιχείρηση πραγµατοποιήθηκε µε τέτοιον τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες µεταξύ των αµάχων. Αποστολή µας ήταν να τον συλλάβουµε ή να τον σκοτώσουµε. Θα δεχόµασταν την παράδοσή του αν αυτή ήταν πιθανή, αλλά δεν θα θέταµε σε κίνδυνο τις ζωές των θαρραλέων [κοµάντος] SEALs.

Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για το ενδεχόµενο αντιποίνων, κυρίως από «µοναχικούς λύκους». Ενας 20χρονος µαροκινής καταγωγής και ένας 26χρονος αλγερινής καταγωγής συνελήφθησαν ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε συναγωγή της Νέας Υόρκης.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube