Weather Icon

Αίγυπτος: Επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για δάνειο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε από την Αίγυπτο αίτημα χορήγησης δανείου και προτίθεται να στείλει “σύντομα” στο Κάιρο μια ομάδα ειδικών που θα συζητήσουν το ύψος του ποσού και τους όρους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχός του από την Ουάσινγκτον.
“Υπάρχει πλέον επίσημο αίτημα”, είπε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον, όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες του οργανισμού με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Άτκινσον, το ΔΝΤ σκοπεύει να στείλει σύντομα στην Αίγυπτο μια ομάδα “για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές” για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν, είχε δηλώσει στις 26 Απριλίου ότι η κυβέρνηση “διαπραγματεύεται δάνεια ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ και περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα”. Δέκα ημέρες αργότερα το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Αίγυπτος υπολογίζει ότι χρειάζεται χρηματοδότηση “περίπου 10-12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο του 2010”, προκειμένου να στηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση και την οικονομική ανάκαμψή της.
Τον Απρίλιο η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Αίγυπτο ήταν ότι φέτος θα πέσει στο 1%. Άλλοι διεθνείς οργανισμοί όμως εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιονομικών, που εκπροσωπεί τις μεγάλλες τράπεζες 70 χωρών, και το οποίο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,5%.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube