Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Μαΐου 2011

Η «Ομάδα 6» των «Φωκίων» του αμερικανικού Ναυτικού

Η «Ομάδα 6» των «Φωκίων» του αμερικανικού Ναυτικού
Le Soir

Η «Ομάδα 6» (Team 6) των «Φωκίων» του αμερικανικού Ναυτικού (Navy Seals) –Seal σημαίνει φώκια άλλα και σφραγίδα–  είναι μια μονάδα ελίτ, η οποία μάλλον ηγήθηκε στην επίθεση κατά της οικείας του Μπιν Λάντεν, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος προτιμά να το κρατήσει μυστικό…

Η «Ομάδα 6» (Team 6) των «Φωκίων» του αμερικανικού Ναυτικού (Navy Seals), που παρουσιάστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πιθανόν να είναι η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. που ήταν η αιχμή του δόρατος της επίθεσης έναντι της οικίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι μια μυστική μονάδα που αποτελεί την ελίτ των « Φωκίων». 
Ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στην επίθεση.
Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο διευθυντής της CIA Λέον Panetta ανέφεραν μόλις τις «Φώκιες» μέσω δημοσίων παρεμβάσεων ή συνεντεύξεων.
Ένας Αμερικανικός SEAL παρέχει κάλυψη για τους προωθούμενους συνάδελφους του σε μια ύποπτη περιοχή της αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν, στις 26 Ιανουαρίου 2002. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν φωτογραφίες της ομάδας των Φωκιών του Πολεμικού Ναυτικού που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς επιχειρούν με απόλυτη μυστικότητα.
Η «Team(Ομάδα 6) αποτελεί την αριστοκρατία των Φωκιών –Seal, ακρώνυμο για το Sea, Air, Land (θάλασσα, αέρα, έδαφος) που σημαίνει και φώκια- και οι αποστολές της θεωρούνται τόσο ευαίσθητες που η ύπαρξή τους δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Μόλις μετά βίας αναφέρθηκε η συμμετοχή τους –δεν θα ακολουθήσει επίθεση- κατά τη διάρκεια της κρίσης στο κρουαζιερόπλοιο «Achille Lauro» στο οποίο επιβάτες είχαν  απαχθεί  σαν όμηρους, το 1985 ή κατά την απελευθέρωση του Αμερικανού καπετάνιου του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Alabama, ανοικτά της Σομαλίας το 2009, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Globalsecurity.org. 
Το κομάντο καταδρομών θα μπορούσε επίσης να είναι αυτό που παρενέβη στην απελευθέρωση της Linda Norgrove, μια Σκωτσέζα 36 χρονών που ήταν όμηρος στο Αφγανιστάν και σκοτώθηκε στην επίθεση, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αριθμός 6 της «Teamεπιλέχθηκε για να πιστεύουν οι Σοβιετικοί ότι οι Φώκιες διάθεταν περισσότερες ομάδες από τη πραγματικότητα, δήλωσε ο ιδρυτής τους, ο Richard Marcinko, σε ένα βιβλίο για την εμπειρία του, «Rogue Warrior» (ο αντάρτης πολεμιστής).
Στη δεκαετία του 1980, αριθμούσε 90 μέλη, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά το μέγεθός της θα πρέπει να έχει αυξηθεί σε περίπου 300 μετά από την 11 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι New York Times.
Οι άνδρες της στρατεύονται από τους 2.300 Αμερικανούς Navy Seals, και η εκπαίδευση τους είναι από τις πιο απαιτητικές στον κόσμο, σύμφωνα με τον πλοίαρχο Kenneth Kloth, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University, NDU). 
«Χρειάζονται πέντε χρόνια προπόνησης για να μάθουν την υποβρύχια καταστροφή, άλματα με αλεξίπτωτο από μεγάλο ύψος, τις τεχνικές της σωματικής πάλης και τις υποβρύχιες επιχειρήσεις για να γίνεις μια Φώκια και να κερδίσεις τη Τρίαινα που αναγράφεται στα διακριτικά τους, εξήγησε αυτός ο εμπειρογνώμονας των ειδικών δυνάμεων .
Αν και το όνομα έμεινε, η «Team δεν υπάρχει πλέον από το 1987: ήταν τότε που μετονομάστηκε σε DEVGRU για την Ομάδα Ανάπτυξης των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον ειδικευμένο δημοσιογράφο Marc Ambinder, η ομάδα πρέπει να έχει αλλάξει όνομα για άλλη μια φορά στα τέλη του 2010.
Le Soir.be                  6 Μαΐου 2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube