Weather Icon

Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ προωθεί το «Νότιο Ρεύμα»

Στη Ρωσία είναι πρόθυμοι να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα των Σκοπίων κατά την εφαρμογή του σχεδίου του αγωγού «Νότιο Ρεύμα».Τη σχετική δήλωση έκανε την Τετάρτη στα Σκόπια ο ΥΠΕΞ Σεργκεϊ Λαβρόφ βάσει των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της συνάντησής του με τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Αντόνιο Μιλοσόσκι.


Η Ρωσία σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές των Σκοπίων και τα ρωσικά χρήματα διοχετεύονται στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της εξόρυξης ορυκτών και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ρωσικές επενδύσεις σ΄αυτή τη Δημοκρατία τα τελευταία 10 χρόνια ανήρθαν περίπου στο ένα δισεκ. δολάρια.

Ως ένα από τα παραδείγματα αποτελεσματικής συνεργασίας η ηγεσία των Σκοπίων αναφέρει το σχέδιο της κατασκευής της διακλάδωσης του αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα». Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον και τα συμφέροντά της θα ληφθούν υπόψη, είπε ο Λαβρόφ. Όπως είπε ο ομόλογός του των Σκοπίων, η χώρα του εκτιμά το γεγονός ότι η Ρωσία την υποστήριξε ενώπιον των άλλων μελών του «Νοτίου Ρεύματος».

Πάντως, παρόλες τις αισιόδοξες δηλώσεις των διπλωματών, στην πραγματικότητα υπάρχουν μιά σειρά προβλήματα. Σχετικά πρόσφατα οι αρχές των Σκοπίων προσπάθησαν να τροποποιήσουν κάπως το σχέδιο της «Γκαζπρόμ», προτείνοντας να προσχωρήσει στο «Νότιο Ρεύμα» και η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία απέρριψε αυτή την πρωτοβουλία – γιατί η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυγμένη ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου. Γιατί το θέμα της κατασκευής αγωγού σ΄αυτή την περιοχή βρίσκεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Βελιγραδίου και του ρωσικού Ομίλου.

Χθες ο Σεργκεϊ Λαβρόφ πέρασε μερικές ώρες στο Μαυροβούνιο, στα ΜΜΕ του οποίου η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού χαρακτηρίστηκε ως το κύριο πολιτικό γεγονός του έτους. Η Ρωσία κατέχει κορυφαίες θέσεις στον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην οικονομία αυτής της Δημοκρατίας – 120 εκατ. δολάρια μόνο το 2010. Και, όπως διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, η Ρωσία θα συνεχίσει την ενεργό επενδυτική δραστηριότητά της στο Μαυροβούνιο.

Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ τόνισε ιδιαίτερα ότι η επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο συνέπεσε με το γιορτασμό της 300ης επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο ΥΠΕΞ ευχαρίστησε για άλλη μιά φορά την ηγεσία της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που παρείχε στην εξάλειψη των πυρκαγιών στη Ρωσία πέρυσι το καλοκαίρι και τη διακομιδή Ρώσων πολιτών από τη Λιβύη φέτος το Μάρτιο. Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του Λαβρόφ υπογράφτηκαν συμφωνίες για τη συνεργασία των κρατικών αρχείων των δύο χωρών και τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου με το Κρατικό Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης. Ο Σεργκεϊ Λαβρόφ επέδωσε στο Κρατικό Αρχείο του Μαυροβουνίου ως δώρο παλαιά έγγραφα της ιστορίας των σχέσεων των δύο χωρών.
http://greek.ruvr.ru/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube