REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2011

Η Τουρκία δεν προσκαλεί την Κύπρο σε διάσκεψη του ΟΗΕ

Ηνωμένα Εθνη, Μιχάλης Ιγνατίου
Προσβολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν αποτελεί η απόφαση της Τουρκίας να μην προσκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην τέταρτη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ-IV). Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη και η τελευταία ήταν υποχρεωμένη να αποστείλει πρόσκληση και στην κυβέρνηση της Κύπρου.

Για την προκλητική τουρκική ενέργεια δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες ο διεθνής Οργανισμός. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ διακινούσαν πληροφορίες ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ γνώριζαν πως δεν θα σταλεί πρόσκληση στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα συμπεριέλαβε στον κατάλογο των χωρών που προσκάλεσε ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και το κατοχικό καθεστώς του Ερογλου.
Από την πλευρά του, ο διεθνής Οργανισμός απέστειλε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο θα αντιπροσωπεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Πηγή του ΟΗΕ δήλωσε στο «Εθνος» ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί και να φιλοξενήσει τον Κύπριο υπουργό.

Η απόφαση να μην προσκληθεί η Κύπρος ελήφθη σε σύσκεψη κορυφής στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τούρκοι διπλωμάτες στον ΟΗΕ τόνισαν ότι η Αγκυρα έχει ξεκινήσει εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, η οποία όμως εκ των γεγονότων αποδεικνύεται αποτυχημένη. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πρόσφατα ότι «η Τουρκία δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου αποτελούν έκφραση της σκληρής γραμμής που η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ώστε να της ασκείται επιρροή και πίεση για να πειθαναγκαστεί να αλλάξει στάση.
http://www.ethnos.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube