Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2011

Πλήττουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη

Πλήγματα τόσο από τα αεροσκάφη των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όσο και από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, υφίστανται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σε σημεία της ανατολικής Λιβύης. Με τον τερματισμό της παραγωγής πετρελαίου, υλοποιούνται οι χειρότεροι εφιάλτες της Δύσης, αφού μία ενεργειακή κρίση στην πετρελαιοπαραγωγή Λιβύη δυσχεραίνει τα δεδομένα.


Η τελευταία πράξη στο σήριαλ γράφτηκε με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι να καταγγέλλει, τις πρώτες πρωινές ώρας, ότι πλήγηκαν από αεροσκάφη της Βρετανίας οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σαρίρ, από τις σημαντικότερες της χώρας, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη και την καταστροφή ενός κεντρικού αγωγού, που συνέδεε τις δεξαμενές με ένα από τα λιμάνια της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα, από όπου και γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε πετρελαιοφόρα πλοία.

«Τα βρετανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους και βόμβες κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σαρίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς φύλακες του συγκροτήματος, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι» δήλωσε, από την Τρίπολη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Κχαλέντ Καΐμ.

Οι κατηγορίες των ανταρτών

Νωρίτερα, οι εξεγερμένοι είχαν ανακοινώσει ότι η παραγωγή στις πετρελαιοπηγές των περιοχών της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τους ίδιους, σταμάτησε αφότου οι πετρελαιοπηγές αυτές δέχθηκαν τις επιθέσεις των δυνάμεων της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις πετρελαιοπηγές στις οάσεις της Μίσλα και της Ουάχα, που σφυροκοπούνται από το πυροβολικό του Μουάμαρ Καντάφι τις τελευταίες ημέρες.

Ο Εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Χαφίζ Γόγκα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανέφερε πως «μόνο από αυτές τις πετρελαιοπηγές έρεε το πετρέλαιο προς το Τομπρούκ, όμως μετά τις επιθέσεις από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι η άντληση πετρελαίου έχει πλέον σταματήσει».

Το χτύπημα ήρθε ώρες αφότου οι εξεγερμένοι άρχισαν να παραδίδουν σε ξένους φορτία πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν, όπου άρχισε εκ νέου η παραγωγή. Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει και πάλι η παραγωγή.

Οι εξεγερμένοι εκμεταλλεύονται το κεφάλαιο του πετρελαίου στο έπακρο, και διά του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής τους, διαμηνύουν ότι οι χώρες που τους υποστηρίζουν κατά του καθεστώτος θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit», ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε ειδικά στη Γαλλία, και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να τεθούν όρια στην εκμετάλλευση της αποκλειστικής πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας, του πετρελαίου.
http://www.ikypros.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube