Weather Icon

ΠΓΔΜ: Σκοπιανή μύγα τσίμπησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό

ΠΓΔΜ: Σκοπιανή μύγα τσίμπησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Σκοπιανή μύγα τσίμπησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος τάχθηκε χθες ανοιχτά υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, υποβαθμίζοντας επιδεικτικά και με αρκετή δόση ειρωνείας την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου της ουγγρικής προεδρίας, ο Βίκτορ Ορμπαν, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε: «Περάσαμε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και αντιμετωπίζουμε αυτόν τον απίστευτο παραλογισμό… Πρέπει να σκέφτομαι αν πρέπει να πω Μακεδονία ή FYROM».
Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό «οι ευρωπαϊκές αξίες και οι κοινοί στόχοι δεν θα πρέπει να επιτρέπουν μια πολιτική στρατηγική που λέει ότι θέτουμε όρους για την ένταξη μιας χώρας στην Ε.Ε. κατά του κοινού συμφέροντος της Ευρώπης».
Χαρακτήρισε «λανθασμένη», «ατυχή» και «οπισθοδρομική» αυτή τη στρατηγική που παρεμποδίζει τη διεύρυνση, έστω και αν «η παρεμπόδιση αυτή αποτελεί δικαίωμα ενός κράτους-μέλους».
Και υποστήριξε ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μακεδονία ή ΠΓΔΜ, ώστε να μπορέσει η χώρα αυτή να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια και στη συνέχεια να επιδιώξουμε την επίτευξη συμφωνίας με ένα κράτος-μέλος (Ελλάδα) για το όνομα».
Μετά τις δηλώσεις αυτές, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η ουγγρική προεδρία θα επιχειρήσει να φέρει το όλο θέμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ, ζητώντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, όπως άλλωστε έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.
Enet.gr       15.04.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube