Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2011

Πυρά κατά διαδηλωτών στη Συρία

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας στην πόλη Χομς. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ νωρίς σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην δυτική πόλη Χομς της Συρίας μία ημέρα αφότου τελέστηκαν κηδείες για 14 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις εκεί, δήλωσαν διαδηλωτές και κάτοικοι.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας στη Χομς, πρόσθεσε.
«Πυροβολισμοί ακούγονται να αντηχούν σε όλη την πόλη», είπε μια γυναίκα που ζει κοντά στην πλατεία, στην εφημερίδα The New York Τimes. «Όλα τα τζαμιά καλούν για βοήθεια. Φοβούμαστε ότι πολλοί έχουν σκοτωθεί στην πλατεία».
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά την Δευτέρα για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία και να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας απέκλεισαν την πλατεία και διέταξαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν ως τις 02:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. Τα πυρά ακούστηκαν στις 02:15, ανέφερε το αλ Τζαζίρα.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν μια ημέρα αφού τελέστηκαν οι κηδείες των διαδηλωτών οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας την Κυριακή. Οι κηδείες μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του ?σαντ, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2000.

Ένοπλη εξέγερση θεωρεί τις λαϊκές διαμαρτυρίες ο υπ. Εσωτερικών
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «ένοπλη εξέγερση» αναφερόμενο στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται επί ένα μήνα.
Οι κινητοποιήσεις δεν σταμάτησαν παρότι ο Άσαντ είπε το Σάββατο ότι ο νόμος περί της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ από το 1963, ενδέχεται να καταργηθεί από την επόμενη εβδομάδα κι υποσχέθηκε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η πορεία των προηγούμενων γεγονότων… αποκάλυψε ότι (τα γεγονότα) είναι μια ένοπλη εξέγερση από ένοπλες ομάδες που ανήκουν σε σαλαφιστικές οργανώσεις, ειδικά στις πόλεις Χομς και Μπανιάς», ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου.
«Ελευθερία-ελευθερία», ήταν το σύνθημα που δονούσε τις τάξεις των περισσότερων από 20.000 συγκεντρωμένων στην πλατεία αλ Σάα στην πόλη Χομς, που δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στη καθιστική τους διαμαρτυρία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, που περιλαμβάνουν και την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

 
«Όχι» των ΗΠΑ στη Συρία για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η επίδοση της Συρίας στα περιστατικά καταπάτησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να την αποκλείσουν από το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε με δηλώσεις του την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Όπως είπε ο Μαρκ Τόνερ στους δημοσιογράφους, «με δεδομένο τις πράξεις της κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του ίδιου του λαού της, πιστεύουμε ότι θα ήταν ακατάλληλη και υποκριτική η συμμετοχή της στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Η Συρία αντιπροσωπεύει τη μία από τις τέσσερις υποψηφιότητες, για τις τέσσερις θέσεις στο Συμβούλιο, που προορίζονται να πληρωθούν από χώρες της Ασίας, μόλις απελευθερωθούν από τους κατόχους τους το Μάιο. Αν η πέμπτη, κατά σειρά, υποψηφιότητα δεν προωθηθεί στην τετράδα εκτοπίζοντας κάποια από τις προηγούμενες στον πίνακα, τότε η χώρα της Μέσης Ανατολής πιθανότατα θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την κίνηση της κυβέρνησης της Συρίας τη Δευτέρα, να προχωρήσει στη άρση της επί μισό αιώνα σχεδόν ισχύουσας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή κοινότητα παραμένουν έντονες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του καθεστώτος.
Ο Τόνερ υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νόμου είναι «ασαφείς», ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άδεια από τις αρχές ασφαλείας πριν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
«Αυτό το νέο σχέδιο νόμου μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο περιοριστικό με το προηγούμενο που αντικατέστησε», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ευρύτερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει τη βία εις βάρος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται ειρηνικά». 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube